Basının Tozlu Sayfaları …
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Basmane’de Aziz Vukolos Kilisesi müştemilatında oluşturduğu İzmir Basın Müzesi’nde İzmir ve Türk basınının tarihi gün yüzüne çıkıyor. Basın Müzesi, başta İzmir ve Ege basını olmak üzere Türk basın tarihinin bir öyküsü niteliğinde. Müzeyi gezenler basın tarihimizi ve bu bölgenin geçirdiği süreci adeta sayfa sayfa okuyabiliyor.
Türk basının güçlü geleneği de, müzede gün yüzüne çıkıyor. İzmir Basın Müzesi, İzmir’de yazılı basının köklü geçmişini, zaman içinde geçirdiği aşamaları ve çağın gereklerine uyup “İzmir Medyası” olarak yeniden şekillenişini gözler önüne seriyor.
Müzede gazetelerin ve diğer medya organlarının kullandığı çeşitli araçlar, ilk hallerinden en gelişmiş modellerine değin sergileniyor.
Basın sektörü çok hızlı bir gelişim ve değişim içine girdi. Bundan 10-15 yıl önce daktilo hala kullanılıyorken, bugün daktilo bulmak bile çok zor hale geldi. Siyah beyaz fotoğraflardan, renkli fotoğraflara geçtik ama dijital fotoğrafın çıkmasıyla şimdi basılı fotoğrafı bile unuttuk. İletişim fakültesinde okuyan öğrenciler, günümüz medyasının gerektirdiği araç ve gereçlerle eğitim görüyorlar ancak sektörün hangi aşamalardan geçerek bugünlere geldiğini bilmiyorlar. Birçok gencimiz haber yazılan daktiloları, “negatif” çeken fotoğraf makinelerini, gazetelerin eskiden nasıl hazırlandığını bilmiyor bile. Basın Müzesi, bu anlamda da bir eksiği kapatıyor. Geleceğin gazetecileri, sektörün geçmişini yaşamamış olsa da bunları bilerek, görerek yetişmesine yardımcı oluyor.
Katledilen Gazeteciler Odası!
Türkiye’de katledilen gazetecilerin “son anları”nda yanlarında olan eşyaları İzmir Basın Müzesi’nde sergileniyor. Türkiye’de hemen hemen her ay gazeteciler adına kara bir haberin geldiği bir tarihi anımsatıyor bize. Türkiye’de Hrant Dink’ten Uğur Mumcu ve Metin Göktepe’ye kadar birçok gazeteci katledildi.
Basın tarihinde ardı arkası kesilmeyen bu katliamların, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Basmane’de hizmete açtığı İzmir Basın Müzesi’nde belleklerden silinmesi engellenmeye çalışılıyor.
Müzede, “Öldürülen Gazeteciler Odası” da yer alıyor. Bu odada, Uğur Mumcu’nun bilgisayarı, Metin Göktepe’nin öldürüldüğü an üzerinde bulunan kazağı, Abdi İpekçi’nin dolma kalemi ve daktilosu, Çetin Emeç’in basın kartı, daktilosu, kravatı mendili ve dolma kalemi yer alıyor. Ayrıca odada, Ahmet Taner Kışlalı’nın genel başkan yardımcısı olduğu Atatürkçü Düşünce Derneği kartviziti, fotoğraf makinesi, kol düğmeleri, gözlüğü, büyüteçi, bilgisayarı ve fotoğrafları bulunuyor. Turan Dursun’un kol saati ve Ümit Kaftanoğlu’nun çantası, Kutlu Adalı’nın ceketi, şapkası, defterleri ve fotoğraf makinesi de müzede sergilenen eşyalar arasında dikkat çekiyor.
Odada, Son 100 yıl içinde Anadolu coğrafyasında görevini yaparken saldırıya uğrayan ve katledilen gazetecilerin listesi de yer alıyor. Odanın girişine konulan “anı defteri’’ne de ziyaretçiler duygularını yazabiliyor.
Amacımız Unutturmamak!
Türk basın tarihi geçen zaman içinde çok büyük acılar yaşadı. Büyük bedeller ödedi. Birçok isim katledildi ve gerçek faillerine çoğu zaman ulaşılamadı. Toplumu aydınlatmak isteyen gazeteciler bir dönem katlediliyordu. Şimdi ise yöntem de değişti. Susturulmak istenilen gazeteciler Silivri zindanlarına atılıyor, gözaltına alınıyor ya da davalarla susturulmaya çalışılıyor.
Bu müze, gazetecilerin anılarını, değişim sürecini, katliamları unutturmamayı amaçlıyor. Bir anlamda bellek tazeliyor. Basının geçirdiği evreleri görmek isteyen toplum için çalışan gazetecilerin son anlarındaki “iz”lerini hissetmek isteyenleri bu müzede geçmişe yolculuğa çağırıyoruz.
İzmir Basın Müzesi Ziyaret Saatleri
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, pazartesi hariç hafta içinde 09.00 – 17.00 saatlerinde gezilebilir.