Muhtarlar: Şiddete karşı sesimiz duyulmuyor

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, medyada şiddet dilini dönüştürmek, şiddete ve çocuk istismarına karşı toplumsal farkındalığı yaygınlaştırmak amacıyla Bornova’da muhtarla bir araya geldi. Yakın zamanda Bornova’da bir çok şiddet olayı yaşandığına dikkati çeken muhtarlar, önleyici tedbirler için aradıklarında çözüm bulamadıklarını söyledi.

Bornova Belediyesi Meclis Salonu’nda Belediye Başkan Vekili Cem Arıkan’ın ev sahipliğinde muhtarlar ve sivil toplum temsilcileri ile buluşan İGC, ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ni’ anlattı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Bornova Belediyesi Başkan Vekili Cem Arıkan, İGC Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Bornova Belediyesi Muhtarlık Daire Başkanı Şahin Doğan, Bornova Belediyesi Basın Danışmanı Gürhan Dikmen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy, Avukat Birgül Değirmenci ve Bornova Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı özel buluşmada muhtarlara kadınlara yönelik şiddete ve çocuk istismarına karşı eğitim verildi ve çıkış yolları ele alındı.

“ACİL ÇÖZÜMLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Muhtarlar, mahallerindeki sorunları yakından takip ettiklerini ancak önleyici tedbir için aradıklarında prosedürlere takıldıklarını anlattı. Özellikle uyuşturucu kullanan gençlerin tedavisi için acil rehabilatasyona ihtiyaç duyduklarını anlatan muhtarlar, prosedürlerin uzunluğunun tedaviye ikna ettikleri kişileri vazgeçirdiğini söyledi. Şiddete eğilimli, psikolojik desteğe ihtiyacı olan kişilerin şikayet edilmesine rağmen, tedavi görmediğinden yakınan muhtarlar, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp çözümsüz kalmaktan dolayı sıkıntılarını dile getirdiler.

İGC Başkanı Dilek Gappi 

“İZLEMEMELİ, SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ”

Kadınların ve çocukların şiddet gördüğü, cinsel istismara uğradığı mahallelerde başta muhtarlar olmak üzere bütün vatandaşların tepkisini ortaya koyması gerektiğini dile getiren Başkan Gappi, şiddetin durdurulması için hep birlikte çalışılmasının elzem olduğunu söyledi. Medyada yer alan haberlerdeki dilin de şiddeti körüklediğini vurgulayan Başkan Gappi, “Bu dili de değiştirmek için çabamız sürüyor. Güçlü, haklı olanı eziyor. Haklı olanın sesi çıkmıyor. Sesimizi yükseltemiyoruz, izliyoruz. Biz izledikçe daha çok kadın, çocuk öldürülüyor ve taciz ediliyor. Sesimizi mutlaka yükseltmeliyiz. Bu sayede başaracağız” dedi.

Bornova Belediyesi Başkan Vekili Cem Arıkan

“SOSYAL YARALARI HEP BİRLİKTE OMUZLAYACAĞIZ”

Bornova Belediyesi Başkan Vekili Cem Arıkan ise Nar Projesi’nin paydaşı olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirerek, Bornova’daki muhtarların şiddete karşı duyarlılığının çok yüksek olduğunu ifade etti. Özellikle geçen yerel seçimle birlikte kadın muhtar sayısının da 6’dan 12’ye yükseldiğinin altını çizen Arıkan, yeni dönemde Muhtar İşleri Müdürlüğü’nün muhtarlar ile diyaloglarının daha da arttığını belirtti.

Toplumun kanayan sosyal yaralarını hep birlikte omuzlayacaklarını ve çözmek için mücadele edeceklerini vurgulayan Başkan Vekili Arıkan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne gerçekleştirdikleri duyarlılık örneği Nar Projesi için de teşekkür etti.

“ŞİDDETE KARŞI ESNAF İLE İŞ BİRLİĞİ YAPABİLİRSİNİZ”

Muhtarların mahallelerinde yaşanan şiddeti, istismarı fark etme ve müdahale etme noktasında birincil rol üstlendiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy da muhtarların şiddete ve istismara karşı iyi bir dinleyici olması gerektiğini belirtti. Muhtarların şiddete karşı mahalledeki lider kadınlardan bir grup oluşturabileceğini, esnaf ile iş birliği yapabileceğini ifade eden Yücel Aksoy, muhtarların mahallede şiddetsiz bir dil ve ayrımcı söylemlerin kullanılmaması için de mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

“MUHTARLAR ŞİDDET SUÇLARINI BİLDİRMEKLE YÜKÜMLÜ”

Muhtarların halk ile ilk iletişime geçen kişi olmaları nedeniyle büyük önem taşıdığını vurgulayan Avukat Birgül Değirmenci ise muhtarların yaşanan şiddet olayı karşısında yasal olarak da neler yapması gerektiği hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini belirtti. Değirmenci, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un da çok önemli olduğunu ifade ederek, muhtarların şiddet suçlarını bildirme yükümlülüğünün bulunduğunu dile getirdi.
Eğitimlerin ardından Bornova Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde çalışan görevliler de kadınlara, çocuklara ve ailelere yönelik verdikleri eğitimler, destekler ve çalışmalar konusunda muhtarları bilgilendirdi.

Aynı zamanda özel buluşmada, Bornova esnafını da ziyaret eden Bornova Belediyesi Başkan Vekili Cem Arıkan, İGC Başkanı Dilek Gappi ve proje ekibi esnafların vitrinlerine ‘mahallemizi şiddete kapattık’ etiketlerini yapıştırdı ve sokakta bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdi.

Bornova Belediyesi Başkan Vekili Cem Arıkan tarafından İGC Başkanı Dilek Gappi, İGC Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy ve Avukat Birgül Değirmenci’ye plaket takdim edilmesiyle özel buluşma sona erdi.

Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ Manisa, Muğla ve Aydın’da da kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarına karşı çalışmalarına devam edecek.


İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Genel

DEMOKRASİYE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLİĞE İNANÇLA… KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Kurban Bayramı’nın; dayanışmanın büyüdüğü, umutların yeniden filizlendiği bir atmosferle ülkemize huzur, barış ve aydınlık yarınlar getirmesini diliyoruz. Demokrasiye, basın özgürlüğüne ve bağımsız gazeteciliğe olan inancımızla; mesleki dayanışmamızı büyüttüğümüz nice bayramlarda buluşmak dileğiyle… Kurban Bayramınız kutlu olsun. İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİM KURULU İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin Subscribe 📰
Genel

GAZETECİ ZİYNET SERTEL ANILACAK

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Üyesi ve İGC Önceki Dönem Başkanı, CHP 26., 27. Dönem İzmir Milletvekili Atila Sertel’in eşi, Gazeteci Ziynet Sertel, aramızdan ayrılışının 5. yılında 31 Mayıs 2026 Pazar günü saat 11.00’da Eski Bornova Mezarlığı’ndaki kabri başında anılacaktır. Anma töreninin ardından saat 12.00’da ise Bornova Çınar Mahallesi’ndeki ‘Ziynet Sertel Parkı’nda 📰
Genel

BİK 33. DÖNEM 7. GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ ÇAY: DİJİTAL TELİF İÇİN ÇALIŞIYORUZ BAŞKAN GAPPİ: YEREL BASINA TEKNİK DESTEK GEREKLİ

Basın İlan Kurumu 33. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı, 20-22 Mayıs 2026 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. BİK Genel Müdürü Abdulkadir Çay, internet haber sitelerinin algoritmik baskılara karşı korunması, özgün içerik üretiminin teşvik edilmesi ve dijital telif mekanizmalarının hukuki olarak güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Çay, 2026 yılının ilk 4 ayında geçen yılın 📰
Genel

ALİCAN NİHAYET! DİĞER MESLEKTAŞLARIMIZIN DA TAHLİYESİNİ BEKLİYORUZ

Meslektaşımız Alican Uludağ’ın tahliye edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Gazetecilerin görevlerini özgürce yapabildiği, ifade ve basın özgürlüğünün güvence altında olduğu bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm tutuklu gazetecilerin özgür kaldığı güzel günler görmek dileğiyle… İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin Subscribe to get the latest posts sent to your email. 📰
Genel

İZFAŞ GENEL MÜDÜRÜ TUĞÇE CUMALIOĞLU’NDAN İGC’YE ZİYARET YEREL BASIN KENT VİZYONUNA GÜÇ KATIYOR

İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Aydın, Erhan Taşdemir, İGC Dijital Medya Danışmanı Levent Özen, 9 Eylül Gazetesi Sorumlu Müdürü Serdar Yılmaz, 9 Eylül İnternet Haber Sitesi Sorumlu Müdürü Mustafa Cem Özer’in ev sahipliğindeki ziyarette; 📰
Genel

BERTO BAŞKAN ADAYI SERTAÇ ÖZDALKIRAN’DAN İGC’YE ZİYARET GÜÇLÜ EKONOMİ İÇİN ÖZGÜR BASIN ŞART

Bergama Ticaret Odası (BERTO) Başkan Adayı Sertaç Özdalkıran, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Özdalkıran’a ziyarette Muhsin Gözkaya, Mustafa Çorak, Sami Serkan Nebioğlu ve Hasan Canoğlu da eşlik etti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Yönetim Kurulu Üyesi Esat Erçetingöz’ün ev sahipliğindeki ziyarette; yerel ekonomi, ülke ve 📰
Genel

GÜMÜLDÜR KONUKEVİ 26 MAYIS’TA HİZMETİNİZDE…

Saygıdeğer Üyelerimiz, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Gümüldür Konukevi, bu yıl 26 Mayıs – 1 Kasım 2026 tarihleri arasında 23 dönem olarak hizmetinize hazırdır.  Tesisimizden yararlanmak isteyen üyelerimizin 0 (533) 955 13 35 numaralı telefondan kayıt yaptırmaları ve ödemeyi 1 hafta önceden gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu yıl konaklama ücretleri; 26 Mayıs – 15 📰
Genel

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN… ÖZGÜR BASININ GELECEĞİ GENÇ GAZETECİLERİN ELLERİNDE YÜKSELECEK

19 Mayıs 1919, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin ilk adımının atıldığı, Türk milletinin kaderini değiştiren tarihi bir gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak başlattığı kurtuluş mücadelesi, milletimizin azmi ve kararlılığıyla büyümüş; Cumhuriyetimizin kuruluşuna uzanan yolu aydınlatmıştır. 107 yıl önce yakılan bağımsızlık meşalesi bugün hala gençlerin umudunda, cesaretinde ve ülkesine duyduğu 📰
Duyurular

TUTUKLU MESLEKTAŞIMIZ YELİS AYAZ’IN YANINDAYIZ

Aydın’da bir eğitim kurumuna yönelik iddiaları ve bu iddialara ilişkin CİMER başvurularını haberleştiren Aydınpost Genel Yayın Yönetmeni Yelis Ayaz’ın ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla tutuklanması basın ve ifade özgürlüğü açısından asla kabul edilemez. Bu olay, gazeteciliğin üzerindeki baskıların artık akıl almaz noktalara geldiğinin işaretlerinden biridir. Büyük bir tehlikeye işaret 📰
Genel

İZ GAZETE 10. YILINA ÖZEL ALMANAĞI İLK İGC’YE HEDİYE ETTİ

İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, İz Gazete Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fuat Akar ve izgazete.net Haber Sitesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Attila İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Kartal, Akar ve Attila, İz Gazete’nin 10. yılına özel hazırlanan almanağı ilk olarak İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek 📰