25. BARIŞ SELÇUK GAZETECİLİK YARIŞMASI’NDA ÖDÜLLER VERİLDİ BAŞKAN GAPPİ: NE OLURSA OLSUN HAKİKATİN PEŞİNDEN GİDECEĞİZ!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 25’incisi düzenlenen Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay,  Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri, Barış Selçuk’un ailesi, jüri üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

ADLARINI YAŞATMAK BİZİM BOYNUMUZUN BORCUDUR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay yaptığı açılış konuşmasında, gazetecilik mesleğinin zorluklarına dikkat çekerek, “Gazetecilik savaş meydanlarında, çatışmalı alanlarda, kışın soğuğunda, yazın sıcağında, herkes uyurken, tatil yaparken geceyi gündüze bağlayarak, uzun çalışma saatlerine razı olarak, evden, aileden uzak kalarak, hak edilenden daha düşük ücretlerin alındığı zor bir meslek. Üstelik hepsinin ötesinde hayati risk de taşıyor. Gerçekleri ortaya çıkarmanın bedeli bazen parmaklıklar ardına atılmak oluyor, bazen öldürülmek, bazen de göreve giderken canından olmak da olabiliyor. Tıpkı bugün burada bizi, onurlu ismi adı altında bir araya toplayan gazeteci Barış Selçuk gibi. Saygıyla andığımız Barış Selçuk, haber takibi sırasında hayatını kaybedeli 30 yılı geçti. İzmir’de yetişen, Ankara’ya transfer olan başarılı bir gazeteciydi. Gazetecilik onurunu, çabasını, etiğini gazetecilere miras bıraktılar. Onların adlarını yaşatmak bizim boynumuzun borcudur. Barış Selçuk ve Hande Mumcu’nun anısını yaşatmak, genç gazetecileri teşvik etmek ve başarılarını ödüllendirmek amacıyla çeyrek asırlık bir gazetecilik geleneğini sürdürmekten onur duyuyorum” diye konuştu.

“YAŞASIN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ”

Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü de kutlayan Başkan Tugay, “25. Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri’ni kazananları ve yarışmaya eser gönderen tüm gazetecileri kutluyorum. Değerli jüri üyelerimize mesleki birikimlerini ortaya koyarak, kılı kırk yararak yaptıkları seçimlerden, verdikleri emekten dolayı teşekkür ediyorum. Sevgili Barış Selçuk’a, Hande Mumcu’ya, Salih Peker’e ve Hacı Ali Er’e Allah’tan rahmet diliyor, ailelerinin acısını paylaşıyorum. Adlarıyla, anılarıyla yaşasınlar. Ve yaşasın basın özgürlüğü!” dedi.

“BU DEĞERLİ YARIŞMA BİZİM UMUTLARIMIZI YEŞERTİYOR”

Basın özgürlüğü mücadelesinin bitmeyeceğini dile getiren İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise, “İfade özgürlüğünün sürekli darbe aldığı ülkemizde gerçekleri yazmak, ateşten gömleği giymekle eşdeğer. Kurgulanmış gerçekliklerin değil, objektif haberciliğin peşinden giderseniz başınıza gelebileceklerin sınırları kalmadı. Bizler ne olursa olsun hakikatin peşinden gideceğiz. Barış Selçuk Gazetecilik Yarışması arkadaşımızı anmak, araştırmacı gazeteciliği yaşatmak ama bunun da ötesinde; nitelikli haberciliğin en güzel tezahürüdür. Onların anısını yaşattığı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay’a ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Her ne kadar zor zamanlar geçirsek de, 25 yıldır süren böyle bir yarışmayı yaşatmak kolay değildir. Bu değerli yarışma bizim umutlarımızı yeşertiyor” dedi.

“ÖZGÜR GAZETECİLİK ÇOK ANLAMLI”

Ödül takdim etmek için sahneye gelen Barış Selçuk’ın ağabeyi Dr. Savaş Selçuk, “Bizler için, yurttaşlar için basın, medya ve gazetecilik çok önemli. Özgür gazetecilik çok anlamlı. Hep onun yanındayız” ifadelerini kullandı.

ÖDÜLLER DAĞITILDI

25.Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri’nde “İzmir Kent Haberi” dalında birinci olan Yenigün Gazetesi muhabiri Sıla Arabacıoğlu ödülünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın elinden aldı. Bu dalda Hande Mumcu Özendirme Ödülü’nü İz Gazete’de yayımlanan haberiyle Yağız Barut aldı. Yağız Barut’a ödülünü İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ramazan Tezcan verdi.
“Ulusal Haber” dalında birincilik kazanan Sözcü Gazetesi’nden Özgür Cebe’ye ödülünü Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu verdi. Bu dalda Hande Mumcu Özendirme Ödülü Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan haberiyle Mehmet İnmez’in oldu. İnmez’e ödülünü Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık takdim etti.
“İzmir Kent TV Haberi” dalında birinci olan ANKA Haber Ajansı muhabiri Fatih Özkılınç ile kameraman Özgür Şengül’e ödülünü İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi takdim etti. Bu dalda Hande Mumcu Özendirme Ödülü’nü İhlas Haber Ajansı’ndan Hakan Gözalan ile Sinan Yeniçeri kazandı. Ödülü Barış Selçuk’ın ağabeyi Dr. Savaş Selçuk verdi.
“Haber Fotoğrafı” dalında birinci olan Anadolu Ajansı’ndan Mehmet Emin Mengüarslan ödülünü Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Temsilcisi Şükrü Akın’dan aldı. Hande Mumcu Özendirme Ödülü’nü “TBMM’de kavga” başlığıyla servis edilen fotoğrafıyla Agence France Press ‘den (AFP) Adem Altan kazandı.

JÜRİDE USTA GAZETECİLER YER ALDI

25. Barış Selçuk Gazetecilik Yarışması’nın Seçici Kurulu; Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve FOX TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Temsilcisi Şükrü Akın, NTV İzmir Temsilcisi Merih Ak, gazeteci-yazar Faruk Bildirici, Deniz Zeyrek, Ali Ekber Yıldırım, Mehmet Karabel, Gazeteci Göksel Göksu ve E.Ü İletişim Fakültesi Basın Yayın Tekniği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Dirik’ten oluştu.


İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Etkinlikler

KALEMLER SUSMAZ, HAKİKAT KARARTILAMAZ!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından ‘Öldürülen Gazeteciler Günü’ olarak ilan edilen 6 Nisan’da; kalemlerini halkın haber alma hakkı için kullanıp, gerçeğin peşinde koşarken katledilen tüm meslektaşlarımızı saygıyla, özlemle ve minnetle anıyoruz. Gazeteciler, geçmişten bugüne baskıların, tehditlerin, sansürün ve hatta cinayetlerin hedefi olmuştur. Kalemlerini gerçeğe adayan birçok gazeteci, bu uğurda en ağır 📰
Genel

İGC’DEN AK PARTİ İZMİR İL BAŞKANI BİLAL SAYGILI’YA ZİYARET BELGELİ HABERCİLİK VE ETİK İLKELERDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Genel Sekreter Reşat Yörük, Sayman Tolga Albay ve 9 Eylül Gazetesi Sorumlu Müdürü Serdar Yılmaz AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, İl 📰
Etkinlikler

HAKİKATİN İZİNDE KAYBETTİĞİMİZ MESLEKTAŞLARIMIZI ANACAĞIZ ‘ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER VE ÖLDÜRÜLMEK İSTENEN GAZETECİLİK’ SÖYLEŞİMİZE DAVETLİSİNİZ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile Evrensel Gazetesi iş birliğinde, 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü kapsamında anlamlı bir anma ve söyleşi programı düzenlenecek. Program, saat 13.00’te Basın Müzesi’nde gerçekleştirilecek anma töreniyle başlayacak. Mesleği uğruna yaşamını yitiren gazeteciler, meslektaşları tarafından saygı ve özlemle anılacak. Günün ikinci etkinliğinde ise açılış konuşmasını İzmir Gazeteciler Cemiyeti 📰
Duyurular

59.ŞEHİT GAZETECİ HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI’NA SON BAŞVURU TARİHİ 10 NİSAN

Türkiye’nin en prestijli ve köklü gazetecilik yarışmalarından olan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması başvuruları başladı. 9 dalda gerçekleştirilecek yarışmaya gazeteciler 1 Ocak 2025 – 31 Aralık 2025 tarihleri arasında yayımlanan eserleriyle katılım sağlayabilmektedir. Yarışmaya katılacak meslektaşlarımızın eserlerini 10 Nisan 2026 Cuma gününe kadar e-posta yoluyla igcyarisma@gmail.com adresine ulaştırmaları gerekmektedir. 📰
Genel

GAZETECİLERE ABLUKA… ‘GAZETECİLERİN DEĞİL ÇETELERİN PEŞİNE DÜŞÜN’

Gazeteciler İsmail Arı, Merdan Yanardağ ve Alican Uludağ’ın tutuklanmasının ardından basın özgürlüğü ve dayanışma için meslektaşları, İstanbul Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda bir araya geldi. ‘Gazetecilere Özgürlük’ buluşmasında polis yürüyüşe izin vermedi. Basın açıklamasına; CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Basın 📰
Genel

CHP İZMİR İL BAŞKANI ÇAĞATAY GÜÇ’TEN İGC’YE ZİYARET… BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MÜCADELENİZDE YANINIZDAYIZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Başkan Güç’e ziyarette; CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Eylem Alan Çetiner ve CHP İzmir İl Basın Danışmanı Sait Çelik eşlik etti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Yönetim Kurulu Üyesi Halide Demir 📰
Genel

İGC BASIN AKADEMİSİ’NE DR. CEMALETTİN ÖZDOĞAN KONUK OLDU GAZETECİLİK SEZGİ VE SABIR İŞİDİR

İGC Basın Akademisi’nde ‘Etik ve Araştırmacı Gazetecilik’ dersine bu hafta 40 yıl boyunca Türkiye’nin önde gelen gazete ve kurumlarında üst düzey yöneticilik, temsilcilik gibi önemli görevlerde bulunan Dr. Cemalettin Özdoğan konuk oldu. Özdoğan, genç gazetecilere mesleğin temel ilkelerini, araştırmacı ve etik gazeteciliğin önemi ile saha deneyimlerini anlattı. “GAZETECİLİKTE YALAN OLMAZ” 📰
Genel

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA Ramazan Bayramı’nda aile ziyareti için gittiği Tokat’ta gece saatlerinde bir operasyonla gözaltına alınan İsmail Arı, Ankara’ya getirildikten sonra 24 saat içerisinde tutuklandı. Benzer süreci bir süre önce Alican Uludağ’ın onlarca polisle evinden gözaltına alınıp 22 saat sonra cezaevine gönderilmesinde de yaşamıştık. Ankara’da görev yapan birçok 📰
Genel

TAVLA TURNUVASINDA DOYASIYA REKABET, KEYİFLİ ANLAR YAŞANDI KAZANAN GÖKHAN ÖZYURTLU OLDU

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, üyeleri arasındaki dayanışmayı güçlendirmek ve keyifli bir gün geçirmek amacıyla 9 Eylül Medya Merkezi’nde tavla turnuvası düzenledi. Zarların heyecanla atıldığı, hamlelerin ustalıkla yapıldığı turnuva gün boyu renkli anlara sahne oldu. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Genel Sekreter Reşat Yörük, Sayman Tolga Albay 📰
Genel

İZMİRLİ 34 GAZETECİYE BASIN KARTI

2026 yılının ilk Basın Kartları Komisyonu toplantısı, 24 Mart tarihinde Ankara’daki İletişim Başkanlığı merkezinde gerçekleştirildi. Komisyonda İzmir’den 34 kişi basın kartı ve sürekli basın kartına kavuştu. Basın Kartları Komisyonu Üyesi İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, meslektaşlarının taleplerini ve sorunlarını komisyona iletti. Başkan Gappi, basın kartı ve sürekli basın kartı almaya hak kazanan 📰