Bergamalı Gazeteci-Yazar Şakir Süter, anısına İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası ve Bergama Kültür ve Sanat Vakfı desteğiyle düzenlenen 13. Şakir Süter Gazetecilik Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. İGC Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, “Bu yarışma ile genç gazetecilerin mesleklerine olan bağlılıklarının ve motivasyonlarının artması en büyük isteğimiz” dedi.
İzmir’de görev yapan gazetecilerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak ve başarılı çalışmaları özendirip ödüllendirmek amacıyla İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası ve Bergama Kültür ve Sanat Vakfı desteğiyle düzenlenen 13. Şakir Süter Gazetecilik Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.
Bergama’da İttihat ve Terakki Meydanı / Tonoz Bahçe’de gerçekleşen Ödül Töreni öncesinde Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in Moderatörlüğünü üstlendiği, Gazeteci – Yazar Doğan Satmış ve Gazeteci Levent Bimen’in konuşmacı olduğu “Gazeteciliğin Dünü Bugünü” konferansı yapıldı.
Konferans ve ödül törenine; Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, Bergama Belediyesi Başkan Yardımcısı Emel Ürper, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat, Şakir Süter’in ağabeyi Ali İhsan Süter, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri ve gazeteciler katıldı.
Gazeteci Levent Bimen, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve Gazeteci-Yazar Doğan Satmış
“KORKMADAN MESLEĞİMİZİ YAPMALIYIZ”
Şakir Süter’in 1970li yıllardan meslek arkadaşı olduğunu ve çeşitli habercilik sahasında beraber haber peşinde koştuklarını ifade eden Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “Şakir’i en verimli çağında kaybettik. Çok güzel yazılar yazdı, haberlere imza attı. Onun adını yaşattığı için İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Bergama Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz” dedi.
Gazeteciliğin insanı yıpratan, çok zor bir meslek olduğunu dile getiren Pınar Türenç, şöyle konuştu:
“Gazetecilik gerçekten dün başka bir meslekti. Bugün ise bambaşka. Günümüzde gazetecilik yapılıyormuş gibi gösterilen, yapmaya çalışanların da ölümü için ihale açılan, gazetecinin kendisinin ve ailesinin mesleği yaparken çok büyük bedeller ödediği bir hale geldi. Bizim zamanımızda da sıkıntılar vardı ama bu kadar pervasızlık yoktu. Bizler mesleğimizi korkusuzca, inadına yapmalıyız. Ödül alacak arkadaşlarımızın yolları açık olsun, onlara destek olmak, güç vermek boynumuzun borcu.”
“BASIN DÜNYASI ACINACAK HALDE”
Mesleğe başladığı yıllarda ülkede yasama, yürütme, yargı ve basın gücünün olduğunu ancak günümüzde basın kavramının kullanılmadığını söyleyen Gazeteci Levent Bimen, “90’lı yıllardan sonra ülkede medya modası çıktı. Ucu bucağı belli olmayan değişik sektörler gazeteci olarak anılmaya başladı. Basını unuttuk, arka plana ittik. Gazetecilerin aldıkları ücretler çok kötü durumda. Basın dünyası acınacak halde” dedi.
“GAZETECİLİK HİZMET, ONUR VE NAMUS ADINA YAPILIR”
Geçmiş yıllarda gazetecilerin ülkelerine hizmet etmek ve halkı gerçeklerle buluşturmak için canla başla çalıştıklarını belirten Bimen, “Bu meslek hizmet, onur, namus adına yapılır. Doğruyu, gerçeği halka sunabilmek adına yapılır. Günümüzde ise durum böyle değil. Karanlık bir dönemi yaşıyoruz. Genç gazeteci meslektaşlarımı şimdiden cesaretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Onlara yılmadan, devam etmelerini öneriyorum. Sonuna kadar direnmek zorundayız” diye konuştu.
“MEDYA ÖZGÜR HALE GETİRİLMELİ Kİ BEKÇİ OLABİLSİN”
Şakir Süter’in çok dürüst bir insan ve tarafsız bir gazeteci olduğunun altını çizen Gazeteci-Yazar Doğan Satmış, “Aramızda olsaydı medyanın halini gördüğünde çok üzülürdü. Medyanın susturulmasının en büyük zararını halk görüyor. Modern devletlerde gazetecilerin görevi aksayan, yürümeyen sorunları ortaya koymak ve çözülmesini sağlamaktır. Bu açıdan medya bir bekçi gibi iktidarı, muhalefeti, var olan sorunları takip eder ve yanlışları dile getirir. Ancak günümüzde medya özgür değil. Medya özgür hale getirilmeli ki bir bekçi olabilsin” dedi.
Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik
“GERÇEKLERİ YAZAN GAZETECİLERE HER ZAMAN İHTİYAÇ VAR”
Şakir Süter’in Bergama için önemli bir değer olduğunu vurgulayan Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, “Şakir Süter ülkemize kalemiyle, gönlüyle birçok alanda hizmet etti. Bu değere sahip çıkmak bizim görevimiz. Yarışmamızı 13. kez düzenliyoruz. Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergamamız bizim için ne kadar kıymetliyse, Şakir abimizde bizim için o kadar değerli. Gerçekleri bilen ve yazan gazetecilere her zaman ihtiyaç duyuyoruz ve duyacağız. Gazetecilerin mesai arkadaşım olduğunu düşünüyorum. Gazetecilerle bu yolda beraber, iletişim halinde olmalıyız” dedi.
“GAZETECİLERİN MESLEKLERİNE OLAN BAĞLILIKLARININ ARTMASINI İSTİYORUZ”
İGC olarak Şakir Süter Gazetecilik Yarışması’na çok önem verdiklerini ifade eden Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen ise “13 yıldır yerel yönetimler, belediye başkanları değişti ama bu yarışma önemini ve değerini kaybetmeden sürdürüldü. Genç gazetecilerin mesleklerine olan bağlılıklarının ve motivasyonlarının artması en büyük isteğimiz. Bu nedenle her yıl yarışmaya katılımın artması için genç gazetecileri teşvik ediyoruz. Bergama’nın muhteşem atmosferinde bu ödül törenini gerçekleştirmekten de büyük memnuniyet duyuyoruz. Başta Bergama Belediyesi olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Ödül alan genç gazetecileri tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“ŞAKİR HEP BERGAMA’NIN SESİNİ DUYURMAK İÇİN UĞRAŞTI”
Şakir Süter’in ağabeyi Ali İhsan Süter ise “Şakir’in tek bir önceliği vardı o da işiydi. Hayatımda bu kadar işini seven bir insan daha tanımadım. Şakir’in bir diğer işi de Bergama’ydı. Bergama’nın sesini duyurmak, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak için hep uğraşırdı. Bergama Kermesi, Bergamalılar için büyük bir düğündür. Şakir de her zaman bu kermeslere katılırdı. Bu nedenle ödül törenin bu zamanda olması da ayrıca anlamlı. Yarışmada emeği geçen başta İGC ve Bergama Belediyesi olmak üzere herkese çok teşekkür ederim. Ödül alan genç gazetecileri kutluyorum. Başarılarınız daim olsun, sesiniz hep gür çıksın” dedi.
YARIŞMADA ÖDÜL ALAN GAZETECİLER KİMLER?
- Haber Dalı: Demirören Haber Ajansı – Nevra Uçkaç “Arayı Buldu Parayı Bulamadı” başlıklı eseriyle
- Araştırma – İnceleme Dalı: Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi – Duygu Göksu “Ege’deki Teknoparklar Proje Deposu” başlıklı eseriyle
- Röportaj Dalı: www.demokratgundem.com – Erdem Aslan “Derin Yoksulluk Ağı Koordinatörü Önder Uçar ile Özel Röportaj” başlıklı eseriyle
- İnternet Haberciliği Dalı: www.dokuzeylul.com – Yağmur Karadağ “Bu Kırtasiyede Para Yerine ‘Resim’ Geçiyor!” başlıklı eseriyle
- Vecdi Altay İGC Özel Ödülü: Anadolu Ajansı – Metin Aydemir “Seyyar Tezgahıyla Sokakları Arşınlayan Kadın Okuma Tutkusunu Paylaşıyor” başlıklı eseriyle
- Bergama Belediyesi Özel Ödülü: Yenigün Gazetesi – Utku Beycan “Hastanenin Anavatanı Hastalıktan Kırılıyor” adlı eseriyle
- Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) Osman Bayatlı Özel Ödülü: Ege Telgraf Gazetesi – Saadet Erciyas “100. Yılda Hatırlanan Cumhuriyet Marşı’’ adlı eseriyle
- Bergama Ticaret Odası (BERTO) Ekonomi Özel Ödülü: www.ilksesgazetesi.com – Merve Ağrıç ‘’Çocukların Bile Veresiye Defteri Var’’ adlı eseriyle
- Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği Ahmet Ünal Eroğlu Özel Ödülü: Yenigün Gazetesi – Kenan Yeşil “Adalet Yolda Kaldı” adlı eseriyle
- Jüri Özel Ödülü: Ege Telgraf Gazetesi- Yağmur Daştan “Toprağımdan Miras Aldım; Şifa Buldum, Umut Dağıtıyorum!” adlı eseriyle ödül almaya hak kazandı.