İzmir Gazeteciler Cemiyeti, medyada şiddet dilini dönüştürmek, şiddete ve çocuk istismarına karşı toplumsal farkındalığı yaygınlaştırmak amacıyla bu kez Konak’ta ‘Nar’ rüzgarı estirdi.
Konak Belediyesi Beştepeler Sosyal Tesisi’nde Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun ev sahipliğinde muhtarlar ve sivil toplum temsilcileri ile buluşan İGC, ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ni’ anlattı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İGC Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, İGC Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Taylan, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Ege Kadın Buluşmaları Platformu Genel Sekreteri Şengül Baysak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy, Avukat Birgül Değirmenci, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun katıldığı özel buluşmada Konak’ın muhtarlarıyla kadınlara yönelik şiddete ve çocuk istismarına karşı eğitim verildi ve çıkış yolları ele alındı.
İGC Başkanı Dilek Gappi
“HER BİRİNİZ ŞİDDETE KARŞI BİRER NAR ELÇİSİSİNİZ”
İGC Başkanı Dilek Gappi, yerel yönetimler içerisinde muhtarların şiddete karşı gerçekleştirdikleri çalışmaların önemli bir yeri olduğunun altını çizerek, her birinin şiddete karşı birer Nar elçisi olduğunu dile getirdi.
Muhtarların ombudsman görevini üstlendiğini söyleyen Başkan Gappi, mahallelerde şiddet gören kadınlara ve şiddete meyilli olan bireylere nasıl davranılması gerektiğinin ana formülünün muhtarların bakışı olduğunu ifade etti. Başkan Gappi, şiddete karşı tüm kurumların birlikte mücadele vermesinin önemli olduğunu vurgulayarak, Konak Belediyesi’ne proje paydaşı oldukları için teşekkür etti.
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu
“KONAK OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ise İGC’nin projeyi ilk hayata geçirdiği günden beri kendisinin de içerisinde olduğunu, projeyi çok önemsediğini söyleyerek, paydaş olarak projede yer almaktan da mutluluk duyduğunu dile getirdi.
İzmir’in kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı illerden biri olduğunu vurgulayan Başkan Mutlu, “Konak’ın da kadın ve çocuk cinayetleri ile anılması bizler için çok üzücü. Ancak çok duyarlı muhtarlarımız var. Erkek şiddetine ve çocuk istismarına karşı sesimizi çıkarmaya, kadını en yüksek şekilde güçlendirmeye hazırız. Konak Belediyesi ve Konak’ın duyarlı muhtarları olarak kadına yönelik şiddete ve çocuk istismarına karşı elimizden geleni yapacağız. Nar projesini yaygınlaştırmak için çalışacağız” dedi.
Ege Kadın Buluşmaları Platformu Genel Sekreteri Şengül Baysak
“BİRLİKTE MÜCADELE ETMEK ÇOK ÖNEMLİ”
Ege Kadın Buluşmaları Platformu Genel Sekreteri Şengül Baysak, kadına yönelik şiddete ve çocuk istismarına karşı yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, Baroların birlikte mücadele etmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Toplumda kadının temsiliyetinin de artması gerektiğini ifade eden Baysak, Kadına yönelik şiddetin temel sorununun toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunu belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy
“KADINLARI EVDEN ÇIKARIN”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy, kadınlara, çocuklara dokunan ilk elinin muhtarlar olduğunu ifade ederek, muhtarları şiddet türleri hakkında bilgilendirdi. Yücel Aksoy, muhtarların kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı ile karşı karşıya kaldıklarında dikkat etmesi gereken noktaları da anlattı. Yücel Aksoy, “Muhtar olarak sizler evden çıkmayan ya da fiziksel ve ruhsal olarak sorunlar yaşayan kadınları izleyin. Onları evden çıkarın, merkezlerimize yönlendirin” dedi.
Avukat Birgül Değirmenci
“TÜM KURUMLARI HAREKETE GEÇİRECEK GÜÇTESİNİZ”
Avukat Birgül Değirmenci ise muhtarların yaşadıkları mahalleden her anlamda sorumlu olduklarını hatırlatarak, “Muhtar olarak sizlere yardıma ihtiyacı olan biri geldiğinde ya da siz bir kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu anladığınızda Emniyet Güçleri, Kaymakamlık, Valilik gibi tüm kurumları harekete geçirebilecek güçtesiniz” dedi.
Eğitimlerin ardından Konak esnafını ziyaret eden Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İGC Başkanı Dilek Gappi ve proje ekibi esnafların vitrinlerine ‘mahallemizi şiddete kapattık’ etiketlerini yapıştırdı ve sokakta bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdi.
Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ Manisa, Muğla ve Aydın’da da kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarına karşı çalışmalarını sürdürecek.