Kamuoyunda ‘Dezenformasyon Yasası’ olarak bilinen, basın ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren 40 maddelik yasa teklifi, kısmi değişikliklerle TBMM komisyonlarında kabul edildi.
Teklifin, Çarşamba günü Meclis Genel Kurulu’na getirileceği öğrenildi.
Teklif birçok yönden basını zorlayıcı maddeler içerirken, 29. Madde ile Türk Ceza Yasası’na ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ maddesi eklenerek 6 yıl hapis cezasına varan yeni bir suç tanımı yapılıyor.
Adı Basın Kanunu ama gazetecilerin görüşleri, önerileri alınmıyor, hazırlayanlar arasında basın örgütleri bulunmuyor.
Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin bu haliyle yayınlanmaması için, haftalardır mücadelemizi sürdürüyoruz.
Meclis’te iktidar ortaklarına bu yasa teklifinin riskli yönlerini anlattık. Basın yoluyla toplumu yeniden şekillendirmeye yönelik, gözaltına alınmaları artıracak, sosyal medyayı kontrol altına almaya çalışırken haberi sansürleyecek yanları Meclis çatısı altında aktardık.
Türkiye’nin önde gelen meslek örgütleri, Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Parlamento Muhabirleri Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve diğer meslek örgütleri ile birlikte ortak hareket etme kararı aldık.
Habere sansür anlamına gelen bu yasa teklifine karşı sesimizi yükseltmeye kararlıyız. Dezenformasyon önlenmeli ancak “yalan haber” tanımını savcıların, hakimlerin yapmasından vazgeçilmeli.
Özgür haberciliğe ket vuracak bu yasa teklifinin Meclis’te kabul edilmemesi için sizleri;
21.06.2022 (Salı) saat 13.00’de
Konak Atatürk Meydanı Hasan Tahsin Anıtı önünde, birlikte sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz.