BİK Yeni Yönetmeliği Olağanüstü Genel Kurul’da kabul edildi

GAPPİ: KRİTERLER ANADOLU BASINI İÇİN AŞILMASI ZOR DUVAR

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve BİK Genel Kurul Üyesi Dilek Gappi, Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından internet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesine yönelik hazırlanan ve Olağanüstü Genel Kurul’da kabul edilen yeni yönetmeliğin Anadolu basını için aşılması kolay olmayan bir duvar olduğunu ifade etti.
Basın İlan Kurumu’nun (BİK) 13 Ocak’ta gerçekleştirdiği Olağanüstü Genel Kurulu’nda yeni yönetmelik kabul edildi. Yeni Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği ile Türkiye genelini kapsayan internet haber siteleri için altı kategori oluşturuldu. İnternet haber siteleri “Genel Kategori”, 1’inci Kategori (İstanbul), 2’nci Kategori (Ankara ve İzmir), üçüncü, dördüncü ve beşinci kategori olarak altı sınıfta değerlendirildi.

VERİLEN EMEK İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

Yeni yönetmelik taslağının kapsamlı bir şekilde hazırlandığını belirten İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve BİK Genel Kurul Üyesi Dilek Gappi, genel kurulda yaptığı konuşmada bir dönüşüm stratejisi uygulandığını belirterek, kurum çalışanlarına verdikleri emek ve yerel gazetelerin dijital trafik şartı aranmaksınız internet havuzundan desteklenecekleri sürenin 6 aya uzatılması nedeniyle  teşekkür etti.
Ancak ilk etapta getirilen dijital kriterlerin Anadolu basını için çok yüksek olduğuna dikkat çeken Gappi, kademeli bir geçiş trafiği uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

KADEMELİ GEÇİŞ GETİRİLMELİ

Yerel gazetelere ve internet sitelerine daha fazla imkanlar tanınmasının şart olduğunu aktaran Gappi çekincelerini ise şöyle dile getirdi:
 “Gerçekleştirilmek istenen dönüşümün ana amacı  basınımızı dijitalleşme yönünde teşvik etmektir. Sistem bu anlayışın üzerine inşa edilmek isteniyor. Ancak. belirlenen kriterler de gerçekçi ve özendirici seviyede olmalı. Günlük tekil kullanıcı sayısı ve günlük sayfa görüntülenme sayıları yerel basın için çok yüksek kalıyor. Ayrıca amaç basınımızı bir çizgiye çekmek ise o zaman, ’günlük  şu kadar tık’ı yakalamazsanız diskalifiye olursunuz’ gibi bir yaklaşım yerine aşamalı geçiş sistemi daha uygun olacaktır. İnternet sitelerimizin havuza dahil edilmesi için de yüksek kadro şartını yerine getirerek  24 ayı beklemeleri koşulu;  bağımsız habercilik yapmaya çabalayan haber sitelerimiz için de güçtür. Bu açıdan da  yine kademeli geçiş sağlanmasının yararlı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca tekil ziyaretçi sayısı ile sayfa görüntüleme sayılarının da daha makul oranlarda olması gerektiğine inanıyoruz.”

İZMİR HAKSIZLIK YAŞIYOR

Bir süredir mevzuat gereği, İzmir’in asgari satış şartında nüfusuna oranla haksızlık yaşadığına dikkat çeken İGC Başkanı Dilek Gappi, “İzmir ile Ankara aynı kategoride. Satış şartı günlük 1600. Nüfus açısından Ankara – İzmir farkı yaklaşık 1 milyon 300 bin. Oysa İzmir ile Bursa arasındaki fark da yaklaşık 1 milyon 300 bin ve Bursa’nın içinde yer aldığı kategorinin günlük gazete satış şartı 400’e indirildi. Yerel basınıyla var olma mücadelesi veren İzmir için bu zorlayıcı kriter umarız daha makul rakamlara iner” dedi.

DİJİTAL ABONELİK KABUL EDİLMELİ

Haberciliğin değerinin yalnızca ‘TIK’ la ölçülmesinin yetersiz kalacağına dikkat çeken Gappi Sansasyonel yayıncılık yapanların daha çok tık aldığı dijital dünyada  özel haberciliğin de teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.  Dijital abonelik getirilmesi, dijital platformu olanlara ek göstergelerin sağlanması gibi önerilerde de bulunan İGC Başkanı her dönüşümün sancılı olduğunu  fakat  olası problemlerin ‘birlikte çözüm’ anlayışıyla aşılabileceğine inandığını vurguladı.

ERKILINÇ “İLK 3 AY SÜRECİ İZLEYECEĞİZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç ise yönetmeliğin önerdikleri şekilde çıkmasından yana olduklarını ancak ilk 3 ayda yaşanacak olan sorun ve beklentilere göre yeni düzenlemelere gidilebileceğini ifade etti.
****
Yeni yönetmeliğin getirdiği koşullar ana hatları ile şöyle:

ÇALIŞAN ŞARTI

Türkiye geneli yayın yapan ve ilan almak isteyen internet haber sitelerinin en az 32, 1’inci kategoride yer alan kurumların en az 15, 2’nci kategoride yer alan kurumların en az 12 kişi çalıştırmaları zorunlu hale getirildi. 3’üncü kategori için bu sayı 8, 4’üncü kategori için 6, 5’inci kategori için ise 4 çalışan olarak belirlendi.

SİTE TRAFİĞİ ÖNEMLİ

Öte yandan internet haber sitelerinin trafikleri, günlük tekil kullanıcı sayıları gibi oranları da ilan almanın şartları arasında yer alıyor. Türkiye geneli kategorisinde yer alan bir internet haber sitesinin günlük asgari tekil ziyaretçi sayısının 500 bin, günlük asgari sayfa görüntülenmesi sayısının da 1,5 milyon olması koşulu getirildi.
İstanbul’u kapsayan 1’inci kategori için günlük asgari tekil ziyaretçi sayısı 50 bin, görüntülenme sayısı ise 150 bin olarak belirlenirken, Ankara ve İzmir’i kapsayan 2’nci kategoride bu sayılar tekil ziyaretçide günlük 30 bin, görüntülenmede ise 90 bin olarak uygulanacak.
3’üncü kategoride yer alan yayın organları için günlük 20 bin ziyaretçi ile 60 bin görüntülenme şartı, 4’üncü kategoride yer alan kurumlar için günlük 10 bin ziyaretçi ile 30 bin görüntülenme şartı, 5’inci kategori için ise günlük 3 bin tekil ziyaret ve 9 bin sayfa görüntülenme isteniyor.

HABER ZORUNLULUĞU

BİK yönetmeliğine göre internet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesinin bir diğer kriteri ise günlük yayımlanacak asgari haber sayısı. Türkiye genelini kapsayan genel kategori için günlük en az 240, 1’inci kategori için 100, 2’nci kategori için ise 80 haber yayınlanma şartı getiren yönetmelik, 3’üncü kategori için bu sayıyı 50, 4’üncü kategori için 40, 5’inci kategori için ise en az 30 haber olarak belirledi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Genel

İGC’DEN AK PARTİ İZMİR İL BAŞKANI BİLAL SAYGILI’YA ZİYARET BELGELİ HABERCİLİK VE ETİK İLKELERDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Genel Sekreter Reşat Yörük, Sayman Tolga Albay ve 9 Eylül Gazetesi Sorumlu Müdürü Serdar Yılmaz AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, İl 📰
Etkinlikler

HAKİKATİN İZİNDE KAYBETTİĞİMİZ MESLEKTAŞLARIMIZI ANACAĞIZ ‘ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER VE ÖLDÜRÜLMEK İSTENEN GAZETECİLİK’ SÖYLEŞİMİZE DAVETLİSİNİZ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile Evrensel Gazetesi iş birliğinde, 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü kapsamında anlamlı bir anma ve söyleşi programı düzenlenecek. Program, saat 13.00’te Basın Müzesi’nde gerçekleştirilecek anma töreniyle başlayacak. Mesleği uğruna yaşamını yitiren gazeteciler, meslektaşları tarafından saygı ve özlemle anılacak. Günün ikinci etkinliğinde ise açılış konuşmasını İzmir Gazeteciler Cemiyeti 📰
Duyurular

59.ŞEHİT GAZETECİ HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI’NA SON BAŞVURU TARİHİ 10 NİSAN

Türkiye’nin en prestijli ve köklü gazetecilik yarışmalarından olan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması başvuruları başladı. 9 dalda gerçekleştirilecek yarışmaya gazeteciler 1 Ocak 2025 – 31 Aralık 2025 tarihleri arasında yayımlanan eserleriyle katılım sağlayabilmektedir. Yarışmaya katılacak meslektaşlarımızın eserlerini 10 Nisan 2026 Cuma gününe kadar e-posta yoluyla igcyarisma@gmail.com adresine ulaştırmaları gerekmektedir. 📰
Genel

GAZETECİLERE ABLUKA… ‘GAZETECİLERİN DEĞİL ÇETELERİN PEŞİNE DÜŞÜN’

Gazeteciler İsmail Arı, Merdan Yanardağ ve Alican Uludağ’ın tutuklanmasının ardından basın özgürlüğü ve dayanışma için meslektaşları, İstanbul Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda bir araya geldi. ‘Gazetecilere Özgürlük’ buluşmasında polis yürüyüşe izin vermedi. Basın açıklamasına; CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Basın 📰
Genel

CHP İZMİR İL BAŞKANI ÇAĞATAY GÜÇ’TEN İGC’YE ZİYARET… BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MÜCADELENİZDE YANINIZDAYIZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Başkan Güç’e ziyarette; CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Eylem Alan Çetiner ve CHP İzmir İl Basın Danışmanı Sait Çelik eşlik etti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Yönetim Kurulu Üyesi Halide Demir 📰
Genel

İGC BASIN AKADEMİSİ’NE DR. CEMALETTİN ÖZDOĞAN KONUK OLDU GAZETECİLİK SEZGİ VE SABIR İŞİDİR

İGC Basın Akademisi’nde ‘Etik ve Araştırmacı Gazetecilik’ dersine bu hafta 40 yıl boyunca Türkiye’nin önde gelen gazete ve kurumlarında üst düzey yöneticilik, temsilcilik gibi önemli görevlerde bulunan Dr. Cemalettin Özdoğan konuk oldu. Özdoğan, genç gazetecilere mesleğin temel ilkelerini, araştırmacı ve etik gazeteciliğin önemi ile saha deneyimlerini anlattı. “GAZETECİLİKTE YALAN OLMAZ” 📰
Genel

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA Ramazan Bayramı’nda aile ziyareti için gittiği Tokat’ta gece saatlerinde bir operasyonla gözaltına alınan İsmail Arı, Ankara’ya getirildikten sonra 24 saat içerisinde tutuklandı. Benzer süreci bir süre önce Alican Uludağ’ın onlarca polisle evinden gözaltına alınıp 22 saat sonra cezaevine gönderilmesinde de yaşamıştık. Ankara’da görev yapan birçok 📰
Genel

TAVLA TURNUVASINDA DOYASIYA REKABET, KEYİFLİ ANLAR YAŞANDI KAZANAN GÖKHAN ÖZYURTLU OLDU

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, üyeleri arasındaki dayanışmayı güçlendirmek ve keyifli bir gün geçirmek amacıyla 9 Eylül Medya Merkezi’nde tavla turnuvası düzenledi. Zarların heyecanla atıldığı, hamlelerin ustalıkla yapıldığı turnuva gün boyu renkli anlara sahne oldu. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Genel Sekreter Reşat Yörük, Sayman Tolga Albay 📰
Genel

İZMİRLİ 34 GAZETECİYE BASIN KARTI

2026 yılının ilk Basın Kartları Komisyonu toplantısı, 24 Mart tarihinde Ankara’daki İletişim Başkanlığı merkezinde gerçekleştirildi. Komisyonda İzmir’den 34 kişi basın kartı ve sürekli basın kartına kavuştu. Basın Kartları Komisyonu Üyesi İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, meslektaşlarının taleplerini ve sorunlarını komisyona iletti. Başkan Gappi, basın kartı ve sürekli basın kartı almaya hak kazanan 📰
Genel

DUAYEN GAZETECİ OKAN YÜKSEL MEZARI BAŞINDA ANILDI

Cemiyetimizin kıdemli üyelerinden, duayen gazeteci, şair- yazar Okan Yüksel için vefatının birinci yıl dönümünde Doğançay’daki mezarı başında anma töreni düzenlendi. Anma törenine; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Levent Yıldır, Karşıyaka Belediyesi Başkanvekili Murat Ilgın, Zafer Partisi İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Reşat Yörük, İGC Yönetim Kurulu 📰