9. EFLATUN NURİ’DE ÖDÜLLER GÖRKEMLİ TÖRENLE SAHİPLERİNİ BULDU… ÖDÜL KAZANAN TÜM ÇİZGİLER SUSTURULAN ÇOCUKLARIMIZIN HAYKIRIŞIDIR

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Konak Belediyesi ile iş birliğinde, bu yıl “Savaşta ve Barışta Çocuk – Duy Sesimi” temasıyla düzenlediği 9. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’nin ev sahipliğindeki törene; CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP İzmir İl Başkanvekili Murat Aydın, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Aybar Uygur, İyi Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, CHP Konak İlçe Yönetimi, Konak Belediye Meclis Üyeleri, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş, İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Münir Sirhan Özen, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri, İGC Önceki Dönem Başkanı Misket Dikmen, Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Genel Koordinatörü Karikatürist Sadık Pala, Eflatun Nuri’nin kızı Sema Çağlar, Mustafa Bora’nın oğlu Eser Bora, siyasi partilerin temsilcileri, oda, iş dünyası ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, gazeteciler, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

“İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ KARANLIKTA HİÇBİR İŞ KOLAY DEĞİL”

Tutuklu gazetecilerin mücadelesinin dile geldiği, Gazze başta olmak üzere savaşın en ağır yükünün taşıyan çocukların bir kez daha hatırlandığı gecede Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, yarışmanın sürekliliğinin her anlamda önem taşıdığına dikkat çekerek, “Bizden önce başlayan ve 9 yıldır kesintisiz devam eden bu yarışma biliyoruz ki bundan sonra da hiç ara vermeden sürecek. Bir yandan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Bugün gazetecilik mesleği, pek çok meslek gibi çok zor şartlarda devam ediyor. İçinde bulunduğumuz karanlıkta hiçbir iş kolay değil kuşkusuz. Bir yandan da karikatür gibi çok kıymetli bir sanat alanını bu vesileyle ödüllendiriyoruz. Emeğiyle, yaratıcılığıyla bu yarışmaya katılan tüm karikatüristleri kutluyorum ve teşekkür ediyorum” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN SESİ OLMAYA KARARLIYIZ”

Savaşın yıkıcı gücünün en çok çocukların etkilediğini, bu durumu yarışmaya katılan eserlerin çarpıcı bir şekilde ortaya koyduğunu dile getiren Başkan Mutlu, “Savaştan en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu da hiçbir zaman unutmadık, unutmuyoruz. Sergideki karikatürler çok çarpıcı. Her şeyden habersiz, bu savaş ortamının hiçbir şekilde yaratanı ya da bir tarafı olmayan çocuklarımızın ne kadar çok etkilendiğini ne kadar zedelendiğini gösteren karikatürlerle bu konunun bir kez daha gündeme gelmesi anlamlıydı. Bir kere daha hem çocuklarımızın sesi olmaya, hem gazetecilerin özgür duruşunu savunmaya, hem de sanatın gücünü yaşatmaya kararlıyız” diye konuştu.

“HAKİKATİN, DÜŞÜNCENİN VE ÇİZGİLERİN SAVUNUCUSU OLACAĞIZ”

Gazetecilerin hayatları pahasına, ne olursa olsun hakikatin peşinden koştuğunu, karikatüristlerin ise kelimelerin susturulduğu yerde çizgileriyle var olduklarını belirten İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Günümüzde istenmeyeni yazmak suç. Özgür habercilik tehlike, düşünmek hakaret. Bizler sonuna kadar hakikatlerin, özgür duruşun, düşüncenin ve çizginin savunucusu olacağız. Eflatun Nuri, karikatür sanatının temel direklerindendir. Yarışmamızı 9’uncu kez gerçekleştiriyor olmaktan onur duyuyoruz. 120 karikatürist, 233 eserle yarışmamıza katıldı. Bu yıl Mustafa Bora Portre Özel Ödülü’nün de konusu meslektaşımız Fatih Altaylı’ydı. Bu gece aramızda olamadı ama İzmir’e sevgilerini iletti. Yarışmaya eser gönderen tüm çizerlerimize çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

10 OCAK DİRENİŞİN SİMGESİ

10 Ocak’ın, gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı 212 sayılı yasanın kabul edildiği tarih olduğuna dikkat çeken Başkan Gappi, bu yasanın getirdiği sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronunun gazetelerini üç gün süreyle kapatma kararı aldığını hatırlattı. Bu karara karşı gazetecilerin boykot süresince “Basın” adlı gazeteyi yayımlayarak örgütlü bir direniş sergilediklerini belirten Gappi, 10 Ocak’ın yalnızca bir anma günü değil, aynı zamanda gazetecilerin mesleki onur, hak ve direniş mücadelesinin simgesi olduğunu ifade etti.

Başkan Gappi, bu süreci Türkiye’de bire bir yaşamış basın çınarı Öcal Uluç’u da bu anlamlı tanıklığını paylaşmak üzere sahneye davet etti.

“KIRMIZI ÇİZGİ MAALESEF YOK”

10 Ocak’ın Türk basını için hem acı günleri hem de bayramı ifade ettiğini belirten Duayen Gazeteci Öcal Uluç, “O dönem çıkan gazete adeta bir basın manifestosuydu. Gazetelerde 3 günlük boykota karşı ağır eleştiriler yazıldı. Biz o acı günü sonradan basın bayramı yaptık. 1970’te de bayramdan güne çevirdik. Basına yönelik ağır baskıların olduğu dönemlerde yaşadım ama bugünkü dönem çok daha farklı. O zamanlar kırmızı çizgi vardı, o çizgiyi geçmezdik. Bugün maalesef o kırmızı çizgi yok. Geçmişten günümüze maalesef basına yönelik herhangi bir yumuşama yok” dedi.

“1O OCAK RUHUNU HER GÜN YAŞIYORUZ”

Gazetecilerin mesleklerini sürdürürken karşılaştıkları zorluklara da değinen Başkan Gappi, “Gazeteciler olarak 10 Ocak ruhunu, her gün yaşıyor ve bu koşullar altında hala canla başla mesleğini yapma mücadelesi veren tüm gazetecilerin hakları için mücadele etmeyi sürdürüyoruz. Ancak bu görevi yapmak her zaman zordu şimdi bedeli daha da ağırlaştı. Halen cezaevlerinde 11 meslektaşımız bulunuyor. Ve buradan sadece düşünceleri nedeniyle tutuklu bulunan meslektaşlarımız Merdan Yanardağ, Enver Aysever başta olmak üzere 11 meslektaşımıza selam gönderiyorum” dedi.

“SAVAŞIN DA BARIŞIN DA EN AĞIR YÜKÜNÜ ÇOCUKLAR TAŞIYOR”

Yarışmanın bu yılki temasının “Savaşta ve Barışta Çocuk – Duy Sesimi” olarak belirlediklerini dile getiren Başkan Gappi, “Savaşın da barışın da en ağır yükünü çocuklar taşıyor. Gazze’deki büyük insanlık dramında öldürülen çocukların sayısı 20 bini aştı. Gazze’de çocuk olmak, daha doğarken hayata yenik başlamak demek. Bu yüzden bu gece ödül kazanan tüm çizgiler; başta Gazze’de susturulan çocukların nefesi, haykırışı ve tanıklığıdır. Ayrıca yarışmanın gerçekleştirilmesinde yol arkadaşlığı yapan Konak Belediye Başkanı Mimar Nilüfer Çınarlı Mutlu’ya ve ekibine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a ve yarışmamızın mimarı Eflatun Nuri’nin öğrencisi Sadık Pala’ya da çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“KATKI SAĞLAYAN HERKESE TEŞEKKÜRLER”

Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Genel Koordinatörü Karikatürist Sadık Pala ise “Yarışmamız için aylardır süren büyük bir emek var. Jürimiz de Eflatun Nuri’nin öğrencilerinden oluştu. Her biri titiz bir çalışma sergiledi. Bu yarışmanın gerçekleşmesi için katkı sağlayan Konak Belediyesi’ne, Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu’ya, İGC Başkanı Dilek Gappi’ye ve tüm yönetim kurulu üyelerine çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Ödül töreninin ardından gerçekleşen Evrim Ateşler ve Andreas Sarantidis ‘Mikis Theodorakis ile Yüzyıl’ konseri de dinleyenlere unutulmaz anlar yaşattı.

ÖDÜLLER SAHİPLERİYLE BULUŞTU

Bu yılın ödül kazananların listesi ise şu şekilde:

Birincilik Ödülü: Mehmet Kahraman
İkincilik Ödülü: Muhammet Şengöz
Üçüncülük Ödülü: Mustafa Kurmalı
Konak Belediyesi Özel Ödülü: Yüksel Can
Jüri Özel Ödülü: Önder Önerbay
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü: Hikmet Çil
Mustafa Bora Portre Özel Ödülü: Musa Keklik, Halit Kurtulmuş, Serhat Kurt
Karikatür Sanatına Katkı Ödülü: Eray Özbek


İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Genel

İZMİR’DE YAKILAN ÖZGÜRLÜK ATEŞİ 104 YAŞINDA… 9 EYLÜL İZMİR’İN KURTULUŞU KUTLU OLSUN!

9 Eylül 1922, İzmir’in işgalden kurtuluşunun ötesinde, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük iradesinin simgeleştiği tarihi bir gündür. 104 yıl önce İzmir’de yakılan özgürlük meşalesi; inancın, cesaretin, fedakârlığın ve bağımsızlık kararlılığının zaferidir. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak; 9 Eylül’ün taşıdığı özgürlük ruhunu yaşatmayı, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerine sahip çıkmayı 📰
Genel

İYİ PARTİ İZMİR İL BAŞKANI AV. ÜLKÜ DOĞAN’DAN İGC’YE ZİYARET ÖZGÜR GAZETECİLİK İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRECEK

İYİ Parti İzmir İl Başkanı Av. Ülkü Doğan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Başkan Doğan’a; Medya ve Tanıtımdan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Begüm Durutürk Erol, Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Fisun Örük ve İl Başkanlığı Basın Sorumlusu Hasan Şahin eşlik etti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Başkan 📰
Genel

İZMİR’DEN 11 GAZETECİYE BASIN KARTI

2026 yılının üçüncü Basın Kartları Komisyonu toplantısı, 4 Eylül tarihinde Ankara’daki İletişim Başkanlığı merkezinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı İlhami Giray Şahin tarafından gerçekleştirildi. Komisyonda İzmir’den 11 gazeteci basın kartı ve sürekli basın kartına kavuştu. MESLEKTAŞLARIMIZIN BASIN KARTI ALMASI İÇİN ÇABALIYORUZ Basın Kartları Komisyonu toplantısı açılışında, basın kartları ve sektöre yönelik 📰
Genel

ZİYNET SERTEL EDEBİYAT ÖDÜLLERİ ÖYKÜ YARIŞMASI SONUÇLARI AÇIKLANDI

Beş yıl önce kaybettiğimiz İzmirli Gazeteci Ziynet Sertel anısına, Sertel Ailesi tarafından düzenlenen Öykü Yarışması’nda ödül kazanan öyküler belli oldu. Konusu GELECEĞE MEKTUPLAR olarak belirlenen yarışmaya yüzden fazla başvuru oldu. Yarışmada kazanan isimler ve öyküleri şöyle:   Birincilik Ödülü: Eda Uysal, Kum Zambağı adlı öyküsüyle İkincilik Ödülü: Aylin Graves, Katlanma 📰
Genel

15. ŞAKİR SÜTER GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI

Bergamalı merhum Gazeteci-Yazar Şakir Süter anısına İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası ve Bergama Kültür ve Sanat Vakfı iş birliğiyle düzenlenen 15. Şakir Süter Gazetecilik Yarışması sonuçlandı. Yarışma jürisi Bergama Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Selim Tok, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Çelik, İGC 📰
Genel

İZMİR BASININA YENİ SOLUK, BAŞARILAR DİLERİZ

Dijital Gaste ile bir yıl önce İzmir’e adım atan Aydın merkezli Akgül Medya A.Ş. Dokuzda9 günlük yayın organını satın aldı. Dokuzda9’un satış işlemleri tamamlanarak, 1 Eylül’den itibaren Akgül Medya Grubu bünyesinde yayına başladı. Akgül Medya A.Ş. halen Anadolu ve Aydın’da basın tarihinde en uzun süre yayın yapan SES Gazetesi, Adalet 📰
Genel

KIDEMLİ ÜYEMİZ ÖZDEN ÜNVER HAYATINI KAYBETTİ

Gazetecilik mesleğine büyük emek veren, kıdemli üyemiz Özden Ünver hayatını kaybetti. Özden Ünver’in cenazesi 4 Eylül Cuma günü Güzelbahçe Kahramandere Mahallesi’ndeki Atiye-Ali Çiçek Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından Yelki Mezarlığı’nda toprağa verilecektir. Camiamıza başsağlığı dileriz. ÖZDEN ÜNVER KİMDİR? 1949 yılında İzmir’de doğdu. İzmir İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi Turizm Bölümü’nü 📰
Genel

ŞÜKRAN SONER YAŞAMINI YİTİRDİ

Uzun yıllar Türk basın sektörüne hizmet veren, sendikal örgütlenmede çabaları olan Şükran Soner, bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak; başta ailesi ve yakınları olmak üzere tüm basın camiasına başsağlığı diliyor, Şükran Soner’i saygı ve özlemle anıyoruz. ŞÜKRAN SONER KİMDİR? Gazeteciliğe 1966 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir 📰
Genel

BASIN KARTLARI KOMİSYONU TOPLANIYOR

Sayın Üyelerimiz, T.C İletişim Başkanlığı Basın Kartları Komisyonu toplantısının 4 Eylül 2026 tarihinde gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Komisyonda kurumumuzu İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi temsil edecektir. Basın kartlarıyla ilgili sorunlar yakından takip edilmekte, üyelerimizin ve meslektaşlarımızın basın kartlarına kavuşması hedeflenmektedir. Kartına dair beklentisi olan veya sorun yaşayan meslektaşlarımızın igcizmir@hotmail.com adresine 1 📰
Genel

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Büyük Taarruz’un zaferle sonuçlandığı 30 Ağustos 1922, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin en büyük sembolü ve Cumhuriyetimize giden yolun en önemli dönüm noktalarından biridir. 30 Ağustos; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, Türk milletinin vatanına ve bağımsızlığına sahip çıkma iradesinin en güçlü göstergesidir. Bu büyük zafer, Cumhuriyetimizin hangi bedeller ve fedakârlıklarla kurulduğunu 📰