İGC 78 yıldır dimdik ayakta! Hasan Tahsin’in yaktığı bağımsızlık meşalesini onurla taşıyoruz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti 78’inci, yayın organı 9 Eylül Gazetesi ise 12’inci yaş gününü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği törenle kutladı. Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik ve Teşvik Yarışması’nın ödüllerinin de sahibini bulduğu gecede İGC Başkanı Dilek Gappi, “Cemiyetimiz Hasan Tahsin’in yaktığı bağımsızlık meşalesini onurla taşıyacak, Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden zerre taviz vermeden özgür haberciliğin yıkılmaz kalesi olmaya devam edecek” dedi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti, kuruluşunun 78’inci ve 9 Eylül Gazetesi’nin 12’inci yılını Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği görkemli tören ile kutladı. İGC’nin gurur gecesinde, Türkiye’nin en prestijli yarışmalarından Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik ve Gazetecilik Teşvik Yarışması’nın ödülleri de sahiplerini buldu.
Düzenlenen törene; İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Altan İnanç, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik, Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Ak Parti İzmir Tanıtım ve Medyadan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Safa Narlı, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tahir Özdemir, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, İZİKAD Başkanı Özden Erten, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı ve 26 ve 27. Dönem İzmir Milletvekili Atila Sertel, Gazeteci ve 24, 25, ve 26. Dönem CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 24. Dönem CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Önceki Dönem Başkanı Misket Dikmen, İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKK), İGC Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi
“İZMİR BASINI AYDINLANMA VE DEMOKRASİ MÜCADELESİNDE ÖNCÜ”
İzmir basınının Türkiye’nin aydınlanma ve demokrasi mücadelesinde öncü olduğunu ifade eden İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Ağır sıkıntılara maruz kalsak da kimi zaman ağır bedeller ödesek de vazgeçmiyoruz. 78 yıldır dimdik ayaktaysak; emek verenler, bağımsızlık yolundan dönmeyenler sayesindedir. 78 yıldır ayaktaysak, Cemiyetimize başkanlık yapmış birbirinden değerli isimler, yönetim kurullarında görev alan değerlerimiz ve ‘Cemiyet’ deyince gözleri parlayan üyelerimiz sayesindedir. Cemiyetimize emek veren tüm meslektaşlarımızı saygı, sevgiyle anıyorum” dedi.
GERÇEĞİ ARAYIP, DOĞRULARI YAYINLAMANIN BEDELİ ÇOK AĞIR
Basın tarihinin en zor günlerinin yaşandığını vurgulayan Başkan Gappi, “Eğer yanlış gördüklerinize sessiz kalmaz, izlemeyi değil hakkaniyetle habercilik yapmayı tercih eder, güç odaklarının tehlikeli bulduğu konulara dalarsanız; başınıza çok iş açılıyor. Gerçeği arayıp, doğruları yayınlamanın sonuçları çok ağır. İyi gazetecilik; değer ve fiyat, olgular ve yorumlar, gerçekler ve söylentiler, bilim ve batıl inanç arasında ayrım yapmamızı sağlar. Bir ülkenin demokratik kalitesini basınının kalitesi ve gerçeğe saygı belirler” diye konuştu.
BASIN DEĞİL, DEMOKRASİ TUTUKLU
Şu anda 24 gazetecinin yazıları nedeniyle tutuklu olduğunun altını çizen Başkan Gappi, “Tek   meslektaşımız dahi, düşünceleri, nedeniyle cezaevindeyse o ülkede sadece basın değil aslında demokrasi tutukludur. Başta İzmirli gazeteci Süleyman Gençel olmak üzere onlara demir parmaklıklar arkasında olan meslektaşlarıma selam gönderiyorum” ifadelerini kullandı.
“ÖZGÜR HABERCİLİĞİN YIKILMAZ KALESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Hasan Tahsin’i 365 gün yüreklerde, haberlerle yaşatacaklarını dile getiren Başkan Gappi, İGC’nin Hasan Tahsin’in yaktığı bağımsızlık meşalesini onurla taşıyacağını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden zerre taviz vermeden özgür haberciliğin yıkılmaz kalesi olmaya devam edeceklerini belirtti.
“HER BİRİ İZMİR BASINININ YÜZ AKLARI”
Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik ve Gazetecilik Teşvik Yarışması’nı kazanan meslektaşlarını tebrik eden Başkan Gappi, meslektaşlarının İzmir basınını yüz akları olduğunu dile getirdi. Başkan Gappi, yarışmanın jüri üyelerine de verdikleri emeklerden dolayı teşekkür etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Altan İnanç
‘SÖZ KONUSU VATANSA’ SÖZÜNÜN ANLAMI HASAN TAHSİN
İzmir’in demokrasinin, Cumhuriyet’in, Atatürk ilkelerinin kalesi olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Altan İnanç, “Milli mücadelenin ilk kıvılcımı bir büyük gazeteci Hasan Tahsin tarafından İzmir’de başlamıştır. ‘Söz konusu vatansa’ sözünün en büyük anlamı Hasan Tahsin’dir. İzmir hem milli mücadelede önder hem de basını ile karanlığın aydınlatılmasında örnektir. Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik ve Gazetecilik Teşvik Yarışması’nda ödül alanları, gazetecileri kutluyorum. Ülkemizde karanlığa karşı demokrasi düşmanlığına karşı mücadelenin öncüsü yine gazeteciler olacaktır. Demokrasinin dördüncü gücü olarak tanımlanan, halkın haber alma özgürlüğünün teminatını olarak gördüğümüz gazetecileri kutluyorum. Uğur Mumcu’ların, Çetin Emeç’lerin, yolunda, katledilen gazetecilerin ışığında, ülkemizde aydınlanma mücadelesi, Atatürk ilkeleri ve devrimlerinin sonsuza kadar yaşatılması mücadelesi hep devam edecektir” diye konuştu.
Özel gecede, gazetecilik mesleğinde 50 yılını dolduran İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyelerine “Hasan Tahsin Basın Hizmet Ödülü” takdim edildi.
Törenin ardından sahne alan Evrim Ateşler’in Dünyanın Müzikal Renkleri performansı da büyük ilgi ve beğeni topladı. Özel gece, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Üyeleri ve gazetecilerin İzmir Marşı’nı Evrim Ateşler eşliğinde hep birlikte söylemesiyle sona erdi.
İGC ŞEHİT GAZETECİ HASAN TAHSİN GAZETECİLİK TEŞVİK YARIŞMASI:
Haber Ödülü: Yaren Güzelkan / İLKSES Gazetesi – (Tasarladığı Demir Eli İle Hayata Yeniden Tutundu)
Röportaj- Söyleşi Ödülü: Kardelen Buğday / www.yenibakis.com.tr – (Sarı Denizaltı, Bergama’da Yolculuğuna Devam Ediyor)
Güncel Yazılar Ödülü: Nurcan Etik / Yenigün Gazetesi – (Basmane’nin Kokusu)
TV Program Ödülü: Hüseyin Demir / İLKSES TV / (Fair Play-Bölüm 12-Esra Akbulak)
Görüntü Ödülü: Ahmet Turhan Altay / Anadolu Ajansı – (Dolunun Etkili Olduğu Çeşme’de Plajlar Beyaza Büründü)
Radyo-Haber-Program Ödülü: Nurhak Sarıkaya / TRT Türkü – (Yâr’e Sebep Türküler)
Fotoğraf Ödülü: Lokman İlhan / Anadolu Ajansı – (CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir’de Konut Temel Atma Törenine Katıldı)
Spor Haberi Ödülü: Berke Özbay / Yeni Asır Gazetesi – (Aile Takımı)
Spor Fotoğrafı Ödülü: Doğancan Bingöl / Yeni Asır Gazetesi (Göz Göz’e Diouf Müjdesi)
İGC ŞEHİT GAZETECİ HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI:
Haber Ödülü: Ceyhan Torlak / Sabah Gazetesi (Patronun Babası Olduğunu 71 Yaşında Öğrendi)
Röportaj- Söyleşi Ödülü: Nalan Kolağası İmre / KNK Dergi (Şampiyonumuz)
TV Haber Ödülü: Halil Fidan- Ahmet Turhan Altay / Anadolu Ajansı – (Göçükten Çıkarılarak Enkaz Adı Verilen Kedi Arama Kurtarma Ekibinin Maskotu Oldu)
TV Program Ödülü: Semra Kırışman -İsmail Dostoğlu / TRT Haber Yakın Rotalar – (Milas Kapıkırı)
Fotoğraf Ödülü: Mahmut Serdar Alakuş / Anadolu Ajansı – (İzmir’de Cumhuriyet’in 100. Yıl Dönümü Kutlandı)
Görüntü Ödülü: Orhan Fatih Doğan/ Anadolu Ajansı – (Libya’daki Daniel Fırtınasının Sürüklediği Araçlar Şehri Araba Mezarlığına Çevirdi)
Radyo- Haber- Program Ödülü: Dorukhan Yılmaz / TRT Radyo 1 – (Arı Yetiştiriciliği, Bal Üretimi ve Doğayla Barışık Bir Hayat)
Sayfa Düzeni: Yasemin Öznur / Yeni Asır Gazetesi – (Sanatın Kadın Kahramanları)
Spor Haberi Ödülü: Mustafa Köprülü / Demirören Haber Ajansı – (Yoruldum Yetersiz Kalır, Ben Bittim)
Spor Fotoğrafı Ödülü: Emre Tazegül / İZ Gazete – (Boğaz Geçişi İzleyenleri Büyüledi)
Spor Fotoğrafı Jüri Özel Ödülü: Emin Mengüarslan /Anadolu Ajansı – (Zorlu Mücadele)
Güncel Spor Yazıları Ödülü: Halil Fincan / Yeni Asır Gazetesi (Halının Altına Baktınız mı Hiç?)
Guru gecemize dair tüm fotoğrafları indirmek için linke tıklayınız: https://we.tl/t-DI4PbREIsH

İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Eğitimler

ULUSLARARASI BASIN ENSTİTÜSÜ’NÜN ‘BİLGİ EDİNME HAKKI’ EĞİTİMİ YARIN İGC’DE

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından düzenlenen bilgi edinme hakkı temalı eğitim serisi, İzmir’de devam ediyor. Gazeteci Gülin Çavuş ve Avukat Gökhan Tekşen tarafından “Bilgi Edinme Hakkı: Şeffaflık İçin Güçlü Bir Araç” başlığıyla verilecek eğitim, yarın (23 Ekim 2026 Cuma), saat 10.00-13.00 arasında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Uluslararası Basın Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Eğitimde, 📰
Genel

ARTIK YETER, NEFES ALAMIYORUZ! SANSÜRE HAYIR, HABERE ÖZGÜRLÜK

Halkın haber alma hakkını savunan, gerçeğin peşinde koşan gazetecileri temsil eden basın meslek örgütleri olarak ilan ediyoruz: Gazeteciliğin suç, haberin tehdit, gerçeğin sakıncalı sayıldığı günümüzde; gözaltı ve tutuklananlar; gazeteciler görünse de artık tutsak olan bizzat ‘haber’in kendisidir. Basın özgürlüğünün yok edilmesi; sadece bir meslek sorunu değildir. Aynı zamanda toplumun temel 📰
Genel

İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ LOKALİ’NE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

İzmir basınının buluşma ve dayanışma noktası olacak İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lokali, Alsancak Muzaffer İzgü Sokak’taki tarihi yapılardan birinde düzenlenen açılış töreniyle yeniden gazetecilerin hizmetine girdi. Özel törende, İGC’nin yeni üyelerine de rozetleri takıldı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve Yönetim Kurulu üyelerinin ev sahipliğindeki açılış törenine; İGC Önceki Dönem 📰
Genel

AHMET TANER KIŞLALI’YI SAYGIYLA ANIYORUZ

Aydınlanma mücadelesinin öncü isimlerinden, gazeteci, akademisyen ve siyasetçi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’yı aramızdan ayrılışının 27. yılında saygı ve özlemle anıyoruz. Laik, demokratik ve çağdaş bir Türkiye için mücadele eden Kışlalı, yaşamı boyunca aklın, bilimin ve özgür düşüncenin savunucusu olmuş; yazılarıyla Cumhuriyet’in değerlerini kararlılıkla savunmuştur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 📰
Genel

ARTIK YETER, NEFES ALAMIYORUZ! SANSÜRE HAYIR, HABERE ÖZGÜRLÜK

Basın meslek örgütleri olarak, gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama, ev hapsi uygulamaları ile medya kuruluşlarına kayyım atanması ve haber sitelerinin kapatılmasına karşı tüm Türkiye’de 24 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’te “Sansüre Hayır, Habere Özgürlük” diyerek eş zamanlı eylem gerçekleştireceğiz. Halkın haber alma hakkını savunan, gerçeğin peşinde koşan gazetecileri temsil eden basın 📰
Genel

MESLEKTE HAKSIZLIĞA UĞRAYAN HER MESLEKTAŞIMIZIN YANINDAYIZ

Manşetiz (mansetiz.com) haber sitesinde çalışan 12 gazetecinin, maaş ve yemek ücretleri ödenmediği halde toplu olarak işten çıkarılması ve işten çıkarılma işlemlerinin “Devamsızlık” (Kod 48) gerekçesiyle gerçekleştirilmesi üzerine İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, meslektaşlarıyla bir araya geldi. Görüşmede, yaşanan mağduriyet ve sürece ilişkin atılabilecek adımlar değerlendirildi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti çatısı altında 📰
Genel

İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ LOKALİ YENİ YERİNDE HİZMETE AÇILIYOR

İzmir basınının buluşma ve dayanışma noktası olacak İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lokali, Alsancak’ın en gözde tarihi yapılarından birinde yeniden kapılarını açıyor. Daha merkezi ve ulaşılabilir konumuyla sahada görev yapan gazeteciler ile emekli gazetecileri bir araya getirecek olan lokal; bahçesi, kütüphanesi ve çok amaçlı etkinlik alanlarıyla İzmir basınının yeni cazibe merkezlerinden biri 📰
Genel

MEDYA DAYANIŞMA GRUBU BASIN AÇIKLAMASI… Halk TV’ye kayyım atanması basın özgürlüğüne müdahaledir

Türkiye, medya özgürlüğü açısından son derece kaygı verici bir güne uyandı. Halk TV’ye kayyım atanması ve kanalın yayınlarının durdurulması, bir medya kuruluşunun yönetimine müdahalenin ötesinde, gazetecilerin çalışma özgürlüğünü ve toplumun haber alma hakkını etkileyen ağır bir uygulamadır. Bir medya kurumunun sahiplik yapısı veya şirket ilişkileriyle ilgili iddialar, hukukun güvenceleri içinde, 📰
Genel

DEVA PARTİSİ İZMİR İL BAŞKANI MUHAMMET YILMAZ’DAN İGC’YE ZİYARET… İGC’NİN ÇALIŞMALARINI İLGİYLE TAKİP EDİYORUZ

DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Muhammet Yılmaz, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Başkan Yılmaz’a ziyarette; Bayraklı İlçe Başkanı Hakan Tufan, İl Kurumsal Tanıtım İşleri Başkanı Hasan Bayraktar, İl Teşkilat Başkanı Ömer Sadık Sevili ve İl Sekreteri Savaş Yıldırım da eşlik etti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Genel Sekreter 📰
Genel

ULUSLARARASI BASIN ENSTİTÜSÜ’NÜN ‘BİLGİ EDİNME HAKKI’ EĞİTİMİ İZMİR’DE

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından düzenlenen bilgi edinme hakkı temalı eğitim serisi, İzmir’de devam ediyor. Gazeteci Gülin Çavuş ve Avukat Gökhan Tekşen tarafından “Bilgi Edinme Hakkı: Şeffaflık İçin Güçlü Bir Araç” başlığıyla verilecek eğitimde, gazetecilere bilgi edinme hakkının kapsamı ve bu hakkın gazetecilik çalışmalarında nasıl etkili şekilde kullanılabileceği aktarılacak. Eğitim, 📰