Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği finansal desteği ile yürütülen M4D Projesi kapsamında ve Medya Dayanışma Grubu paydaşlarıyla gazeteciliğin ciddi ve sıkıntılı bir dönemden geçtiği süreçte medya, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, cemiyetler dayanışma içerisinde sektörün sorunlarına cevap aramak, çözüm önerileri geliştirmek ihtiyacıyla 26-27 Nisan 2024 tarihlerinde “Medya Konferansı”nda bir araya geldi.
Konferansa; İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Medya Dayanışma Platformu üyeleri, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği ile Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti, Gaziantep Basın Cemiyeti ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti başkanları, gazeteciler, akademisyenler, hukukçular, araştırmacılar ve meslek örgütü temsilcileri katıldı.
“Medya Konferansı 2024-Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” başlıklı konferans ve çalıştayda hem mesleğe dair güncel konular hem de mesleğin geleceği ele alındı.
141 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
Konferansta, Filistinli gazeteci Hasan Tahravi İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında sivil halkın yaşadıklarını, 7 Ekim’den bu yana 141 gazetecinin öldürüldüğünü anlattı. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez ise konuşmasında radikalleşen Avrupa’da gazetecilik mesleğinin yaşadığı sıkıntıları anlatarak, Türkiye medya STK’larının Gazeteciler Cemiyeti çağrısıyla böyle bir konferansta bir araya gelmelerinin oldukça önemli olduğunu ifade etti.
DAHA GÜÇLÜ BİR DAYANIŞMA VURGUSU
Konferansta gerçekleşen oturumlarda, gazetecilik faaliyetlerine dönük otoriter hukuksal değişimler, dijital habercilik üzerindeki engeller ve ifade özgürlüğü sorunlarının yanı sıra platformlardaki algoritmik ve hukuki engeller tartışmaya açıldı. Gazetecilik ürünlerinin “delil” kabul edilerek gazetecilerin yargılanmasının ve ceza almasının önlenmesi için daha güçlü bir dayanışma oluşturulmasının önemi vurgulandı.
Meslek örgütlerinin mesleki düzenlemeler alanında fonksiyonlarının güçlendirilmesi gereğini dile getiren katılımcılar, özellikle etik ilkeler ve denetim konusunda ortak bir mekanizma gerektiği konusunda uzlaşıldı. Aynı zamanda gazetecilerin çalışma koşulları ve iş hukukuna dönük tartışmalar da oturumlarda ele alındı. Basın İş Kanunu’nda son on yılda kaybedilen hakların yeniden tanımlanması ve yasal güvenceye kavuşması gerektiği belirtildi. Yeni gazetecilik pratiklerinin nasıl düzenlenebileceği ve serbest gazeteciler gibi yasada tanımlanmayan gazetecilerin haklarının yasal korumaya kavuşması gerektiği noktasında anlaşıldı. Ayrıca Kamu Hizmeti Yayıncılığı yapan TRT emekçilerinin statüsü de dile getirildi.