**Dezenformasyon Yasası’nın yürürlüğe girdiği 18 Ekim 2022 tarihinden beri 29.maddede yer alan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna karşı itirazlarını sürekli dile getiren Gazeteci Meslek Örgütleri Temsilcileri, bugün yasanın görüşüldüğü Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde açıklamalarda bulunarak, AYM’ye adil yargılama çağrısında bulundular.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç Sağkan ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi Anayasa Mahkemesi önünde bir araya geldi. Sabah saatlerinden beri Anayasa Mahkemesi önünden ayrılmayan sivil toplum örgütleri temsilcileri açıklamalarda bulundular.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi’nin adil bir karar vermesini beklediklerini söyledi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise, Dezenformasyon Yasası gündeme geldiğinden beri 29. Maddenin basın özgürlüğüne bir tehdit oluşturduğunu defalarca dile getirdiklerini ve bugünlere gelineceğini çok önceden öngördüklerini hatırlattı. Gappi, AYM önünde yaptığı açıklamada “Bağımsız gazetecilik için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Gün gelir bağımsız gazetecilik herkese gerekir” diyerek karar çıkana kadar nöbete devam edeceklerini duyurdu.
Dezenformasyon yasası 29.maddesi uyarınca yaptığı haber nedeniyle yakın zamanda tutuklanıp, serbest bırakılan gazeteci Tolga Şardan ise, “Biz gazetecilik yapıyoruz. Doğru tarafsız habercilikten engeller ne olursa olsun yılmayacağız. Anayasa Mahkemesi’nin sadece bir beton blok değil, içinde demokrasiye, adalete inanan yargıçlardan oluştuğunu bugün göreceğiz.” dedi.
CHP Başkanı Özgür Özel de gazetecilere destek olmak için Anayasa Mahkemesi önüne gelerek açıklamada bulundu. Özel, dezenformasyon yasasının sansür yasası olduğunu vurgulayarak, AYM’nin basın özgürlüğünü koruyacağına inandığını söyledi.