İGC, İzmir’deki günlük yerel gazetelerin temsilcileriyle bir araya geldi

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), İzmir’de günlük yayın yapan yerel gazetelerin temsilcileriyle bir araya gelerek, önümüzdeki süreci değerlendirdi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) yeni mevzuatı gereği, yerel gazeteler için farklı bir süreç başladığını vurguladı.

Gappi kurumun dijitalleşme destekleriyle; yerel basının maddi olarak desteklenmesi, basında istihdamın artması ve resmi ilanların daha geniş kitlelere duyurulması konularında önemli katkılar sağlandığına işaret etti.
Ancak dijital dönüşümde destekleme sürecinin 1 Ekim’de sona ererek yüksek trafik şartları aranacağını anımsatan Gappi,  günlük yerel basının temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundu.
İGC Başkanı Gappi; 6-8 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan BİK Genel Kurulu’na yerel basını temsilen katılacağını anımsatarak, temsilcilerin talep ve önerilerini dinledi.
Dilek Gappi, istişare toplantılarını haftalık, aylık yayın organları ile internet haber sitelerinin temsilcileriyle de devam ettireceklerini sözlerine ekledi.
Toplantıya; İGC Başkanı Dilek Gappi’nin yanı sıra Aylin Süphandağlı (Ege Telgraf) Cemal Tükel (Ticaret),  Erdal Erek (İlkses), İsmail İnan (Yeni Bakış) Hakan Dirik (Yengün),  Muammer Kırca (Haber Ekspres), ), Macit Sefiloğlu (Dokuzeylül), Meltem Seyis (İGC), Murat Attila, (İzgazete) katıldı.

Süreli yayın sayısı 2 bin 100’e ulaştı

Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği uyarınca Mart ayı başından itibaren Kurum görev alanındaki gazetelere ait internet haber sitelerinden başvurular alınmaya başladı. 31 Mart 2023 tarihine kadar devam eden başvuru süreci, deprem bölgesindeki gazetelere ait internet haber siteleri için 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatıldı.
1 Nisan 2023 tarihinden itibaren de daha önce Kurumla bağı bulunmayan internet haber sitelerinden başvurular alınmaya başlandı.
Bu süre zarfında Basın İlan Kurumu’na resmi ilan ve reklam yayımlamak üzere 390 internet haber sitesi, sadece reklam yayımlayabilmek için ise 277 internet haber sitesi başvuru yaptı. Böylelikle Kurumun görev alanındaki internet haber sitesi sayısı 667 olurken, resmi ilan ve reklam yayımıyla alakalı gazete, dergi ve internet haber sitelerinin sayısı 2 bin 100’e ulaştı. Kurumun temel görevi olan basının desteklenmesi ve resmi ilan ve reklamların daha fazla kişiye duyurulmasında önemli bir hedefe ulaşıldı.

Haber sitelerine resmi ilan ve reklam desteği

Resmi ilan ve reklamların muhataplarına ve kamuoyuna duyurulmasına aracılık ederek basının desteklenmesini sağlayan Basın İlan Kurumu, 1 Nisan ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasında internet haber sitelerine 195 milyon 672 bin 980 Türk Lirası tutarında resmi ilan ve reklam dağıtımı yaptı. Kurumun görev alanındaki süreli yayınlar ise toplam 511 milyon 7 bin 908 Türk Lirası tutarında resmi ilan ve reklam yayımladı.
Resmi ilan yayımıyla alakalı mevzuatta yapılan düzenlemeler, süreli yayınlara sevk edilen ilan sayısında da artışa sebep oldu. Aynı dönemde Kurum aracılığıyla gazete, dergi ve internet haber sitelerinde toplam 41 bin 41 adet resmi ilan ve reklam yayımlatıldı.

Basında istihdama büyük katkı

İnternet haber sitelerinin ilan ve reklam desteğine kavuşması, basında istihdamın artışını da beraberinde getirdi. Basın İlan Kurumu mevzuatı uyarınca süreli yayınların yerine getirmeleri gereken kadro şartları, sektörde istihdam edilen fikir işçisi sayısını önemli oranda artırdı. Kurum görev alanına dahil olan resmi ilan ve reklam yayımıyla alakalı internet haber sitelerinde toplam 4 bin 242 fikir işçisi istihdam edildi. Bu fikir işçilerinden 3 bin 237’si internet haber siteleri tarafından Basın İlan Kurumu’na ilk kez bildirildi. Böylece 3 binden fazla fikir işçisi sektörde yeni iş imkanına kavuştu.