GAZETECİLER UĞUR MUMCU’YU ANLATTI

Gazeteci -Yazar Uğur Mumcu’yu ölümünün 30’uncu yıldönümünde İzmirli gazeteciler anlattı. Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (İGC) Dilek Gappi, “Hasan Tahsin’in yaktığı bağımsızlık meşalesini, Uğur Mumcu’nun yaktığı özgür habercilik ateşini asla söndürmeyeceğiz. Karlı sokaklarda yürümeye devam edeceğiz” dedi.
Bayraklı Belediyesi tarafından düzenlenen ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin de paydaşı olduğu “İzmirli Gazeteciler Uğur Mumcu’yu Anlatıyor” adlı söyleşide Mumcu’nun yaşamı, yazıları, araştırmaları ve bugüne ışık tutan fikirleri konuşuldu. Bayraklı Belediyesi Osmangazi Hizmet Binası’nda gerçekleşen etkinlikte; 9 Eylül Gazetesi Yayın Koordinatörü Mutlu Yılmaz, İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, Yenigün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Dirik, Yeni Bakış Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emin Varol, İlkses Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erdal Erek, Ege Telgraf Gazetesi Haber Müdürü Hakan Serbest konuşmacı olarak katıldı.

HABERCİLİK ATEŞİ SÖNMEYECEK

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte açılış konuşmasını gerçekleştiren İGC Başkanı Dilek Gappi, gazeteciler olarak Uğur Mumcu cesaretine geri döneceklerini belirterek, “Hasan Tahsin’in yaktığı bağımsızlık meşalesini, Uğur Mumcu’nun yaktığı özgür habercilik ateşini asla söndürmeyeceğiz. Karlı sokaklarda yürümeye devam edeceğiz. İlkeli, Atatürk Devrimlerine gönülden bağlı, dürüst, yurtsever gazeteciler yetiştireceğiz. Tüm faili meçhul cinayetlerle yaşamdan kopartılan Türkiye’nin en önemli kalemlerine, mücadelesinin bedelini bedeniyle ödeyen düşün insanlarımıza, Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’nun anısı önünde söz veriyoruz” dedi.
Henüz iletişim fakültesini yeni bitirmiş genç idealist bir gazeteci olduğu yıllarda, öykündüğü tek ismin Uğur Mumcu olduğunu dile getiren Gappi sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben Uğur Mumcu gazeteciliği yapacağım dediğimi unutmuyorum. Yapabildik mi ? Araştırmacı gazeteciliğin neresindeyiz. Uğur Mumcu’nun gövdesini ortaya koyduğu bağımsız gazetecilik misyonunu, günün ekonomik şartlarında nereye kadar yerine getirebiliyoruz. Türk basınında en büyük kaybımız özgür gazetecilik değil, biz asıl cesur kalemleri yitirdik. Yolsuzlukların, haksızlıkların ortaya çıkarılması için yılmadan, korkmadan yazmaya devam eden bir anlayışı yeniden köklerinden birer filize dönüştürebilecek miyiz?
Sadece Mumcu mu? Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy cinayetlerini de kapsayan Doç. Dr. Bahriye Üçok, Hrant Dink, Metin Göktepe, Musa Anter ve daha nice ismini sayamadığımız aydın, gazeteciyi katleden karanlıklara teslim olmaya daha ne kadar devam edeceğiz?”

ÖZGÜR BASIN OLMADAN, ÖZGÜR BİREY OLMAZ

Özgür gazeteciliğin özgür birey demek olduğunu, onurlu yaşamak için önce özgür olmak gerektiğini söyleyen Gappi, “Günümüzde dünyanın en zor yapılan mesleklerin başında tarafsız gazetecilik geliyor. Özgür gazeteciliğin özgür birey demek olduğunu, onurlu yaşamak için önce özgür olmak gerektiğini unutmadan mücadeleye devam edeceğiz. Bu anlayışın yaşadığımız kentte yansıması olan yerel gazetelerimiz ve işini hakkıyla yapan yerel internet haber sitelerimizin yanında olun ki, Uğur Mumcu’nun her parçasından nice Uğur Mumcular doğsun. Plazalara konuşlanan, her şey harika, şahane diyen bir basın yerine, sorgulayan araştıran, kalemini budaktan esirgemeyen gazetecilerin ve basın organların yanında olunuz” dedi.
Dilek Gappi, böylesi anlamlı bir günde gazetecilere, düşüncelerini dile getirme fırsatı verdiği için Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

BELGEYE DAYALI HABERCİLİK

Söyleşi de konuşan 9 Eylül Gazetesi Yayın Koordinatörü Mutlu Yılmaz, “Belgeli gazeteciliğin atası olarak tanımlayabileceğimiz Uğur Mumcu, bugün yaşasaydı, ülkemizde çok daha iyi bir gazetecilik anlayışı olurdu. Mumcu’nun fikirlerinin ışığında gelecek nesillerde de bilgi, belge ve araştırmaya dayalı haberciliğin gelişmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Yeni Bakış Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emin Varol ise, “Herkesin konuşmaktan, yazmaktan korktuğu konuları araştırmaktan, sorgulamaktan, yazmaktan vazgeçmeyen çok değerli bir gazeteciydi Mumcu. Kimsenin cesaret edemediklerini yapan, özgürce araştıran ve yazan bir değerdi” diye konuştu.
Yenigün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Dirik şunları söyledi: “Bugün bir aydınlanma neferini anıyoruz ama tablo karanlık. Her şeyden önce cinayetin kendisi karanlık bir olay. Araştıran, sorgulayan, tarikat, siyaset, para, terör ve bunların arka planlarını yazmaya çalışan bir insan katledildi. Faili meçhul deniyor ama failler biliniyor. 30 yıldır isimleri bilinen kişilere bu emri kimin verildiği sorulmadı, sorulmuyor. Faili meçhul değil, katledenler belli ama bu karanlık olayın aydınlanmasını isteyenler meçhul. Onlar bilinmiyor. Mumcu’nun katledilmesi, gerçek gazeteciliğin de katledilmesine yol açtı. Ancak karamsarlık lüksümüz yok.”
 Ege Telgraf Gazetesi Haber Müdürü Hakan Serbest şunları anlattı: “Uğur Mumcu, işaret ettikleri, muhteşem Türkçesi ve güçlü kalemiyle Türkiye’nin en önemli gazetecilerinden biriydi. Bugün yaşıyor olsaydı adım gibi eminim 81 yaşında hala araştıran üreten saygın bir gazeteci olacaktı. Belki mahkemelerde, hapislerde geçen bir ömrü olacaktı ama o yine de doğru bildiklerini söylemekten, yazmaktan geri kalmayacaktı.”
 İlkses Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erdal Erek de, “Uğur Mumcu gibi yurtseverlerin yaptıkları iş çok kutsaldı. Cesur olmanın, araştırmanın, düşünmenin ve yazmanın bedelini canlarıyla ödediler. Bugün onların düşüncelerinin ışığında yaşamaya devam ederken Uğur Mumcu’yu her zaman hatırlarsak ve mesleğimizin değerlerini yeniden canlandırıp gençlere yol açabilirsek belki Uğur Mumcu’nun bize bıraktığı hatırasına sahip çıkmış oluruz” dedi.
İz Gazete Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Yağız Barut şöyle konuştu: “Unutmamanın ve unutturmamanın devrimci bir eylem olduğunu düşünüyorum. Halk ne kadar cesur olursa, gazeteciler de o kadar cesur olur ve gerçeğin peşinde koşar. Suskunlar toplumu olduğumuz sürece neden gerçekler yazılmıyor diye sorulmamalı. Daha fazla cesur olmalı ve doğruyu bulmak için mücadelemizi sürdürmeliyiz.”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Genel

İZMİRLİ 33 GAZETECİYE BASIN KARTI

2026 yılının ikinci Basın Kartları Komisyonu toplantısı, 29 Haziran tarihinde Ankara’daki İletişim Başkanlığı merkezinde gerçekleştirildi. Komisyonda İzmir’den 33 kişi basın kartı ve sürekli basın kartına kavuştu. Basın Kartları Komisyonu Üyesi İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, meslektaşlarının taleplerini ve sorunlarını komisyona iletti. Toplantıda gazeteci İsmail Arı’nın basın kartı iptalinin mevzuata 📰
Genel

DUYURU – KINAMA 29.06.2026           

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Meslek İlkelerini İzleme ve Disiplin Kurulu, kendisine iletilen şikayet dosyalarını titizlikle inceleyerek, genel yayın yönetmenliğini Ahmet Tübcel’in üstlendiği www.temizellergazetesi.com sitesi hakkında bir değerlendirmede bulunmuştur. İnceleme kapsamında bilgi ve belge paylaşımı için Kurul toplantısına davet edilen söz konusu sitenin yöneticileri, bu çağrıyı cevapsız bırakmış ve toplantıya katılmamıştır. 📰
Genel

59. ŞEHİT GAZETECİ HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI HASAN TAHSİN’İN MÜCADELESİNİ BAŞARILARIYLA YAŞATACAKLAR

İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen 59. Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması’nda kazananlar belli oldu. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Uluslararası Basın Merkezi’nde toplanan İhtisas Jürileri, 2025 yılının gazetecilik alanındaki en başarılı çalışmalarını değerlendirdi. İlginin yoğun olduğu, 110 eserin yarıştığı Gazetecilik Yarışması’nda 8 eser ödüle layık görüldü. İHTİSAS JÜRİLERİ TİTİZLİKLE DEĞERLENDİRDİ Haber/ Röportaj-Söyleşi/Güncel Yazılar Jürisi, TV-Radyo Jürisi, Spor Jürisi ve Fotoğraf 📰
Genel

EVRENSEL’E SALDIRI DAVASINDA SANIK İÇİN ZORLA GETİRME KARARI BAŞKAN GAPPİ: O KURŞUNLAR BİZİ KORKUTMAZ!

Evrensel Gazetesi’nin İzmir bürosuna yönelik 13 Ağustos 2025’te gerçekleştirilen silahlı saldırıya ilişkin davanın 4. duruşması İzmir 42. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı; İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, Emek Partisi İzmir İl Başkanı Elif Çuhadar, Evrensel Gazetesi’nin avukatları, Evrensel çalışanları ve gazeteciler takip etti. 📰
Genel

CHP SEÇİLMİŞ İZMİR İL BAŞKANI ÇAĞATAY GÜÇ’TEN İGC’YE ZİYARET DEMOKRASİ YOLUNU BASINLA BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Seçilmiş İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Güç’e ziyarette; Basından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Eylem Alan Çetiner eşlik etti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve Yönetim Kurulu Üyesi Halide Demir Polatlı’nın ev sahipliğindeki ziyarette; yaşanan siyasi gelişmeler, kent ve ülke gündemi ele alındı. CHP 📰
Eğitimler

İGC, DEPREM BÖLGESİ HATAY’DA DİJİTAL KÖPRÜ KURDU

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin, Basın Konseyi Geliştirme Vakfı ile birlikte yürüttüğü, Antakya Gazeteciler Cemiyeti iş birliği ile gerçekleştirdiği “Dijital Köprü & Etik Gazetecilik Projesi” kapsamında Hatay’da önemli bir mesleki dayanışma örneğine imza attı. Zorlu deprem koşullarına rağmen görevlerini büyük bir özveriyle sürdüren gazetecilerin dijital çağa uyumunu desteklemeyi amaçlayan eğitim programına; İzmir 📰
Duyurular

BASIN KARTLARI KOMİSYONU TOPLANIYOR

Sayın Üyelerimiz, T.C İletişim Başkanlığı Basın Kartları Komisyonu toplantısının 29 Haziran 2026 tarihinde gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Komisyonda kurumumuzu İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi temsil edecektir. Basın kartlarıyla ilgili sorunlar takip edilmektedir. Kartına dair beklentisi olan veya sorun yaşayan meslektaşlarımızın igcizmir@hotmail.com adresine 25 Haziran 2026 Perşembe günü saat 17.00’a kadar taleplerini iletmesini rica ederiz. İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla 📰
Genel

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Hayata emekleri, sevgileri ve fedakarlıklarıyla değer katan; aramızda olan, özlemle andığımız tüm babaların Babalar Günü kutlu olsun. İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin Subscribe to get the latest posts sent to your email. E-postanızı yazın… Abone ol
Duyurular

İGC, DİJİTAL KÖPRÜ & ETİK GAZETECİLİK PROJESİ’NDEN DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI…

İGC, DİJİTAL KÖPRÜ & ETİK GAZETECİLİK PROJESİ’NDEN DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI  DEPREM BÖLGESİ HATAY’DA GAZETECİLERLE DAYANIŞMA KURULACAK İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi Geliştirme Vakfı tarafından yürütülen ‘Etik Gazetecilik Projesi’ kapsamında destek almaya hak kazandı. Bu kapsamda İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Hatay’daki meslektaşlarıyla ‘Dijital Köprü’ kuracak. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ‘Etik 📰
Genel

AVRUPA GAZETECİLER FEDERASYONU’NUN YILLIK TOPLANTISI ANKARA’DA SÜRÜYOR BAŞKAN GAPPİ: MEDYA KENDİ BAĞIMSIZ ALTYAPISINI İNŞA ETMELİ

Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun yıllık toplantısı, Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde Ankara’da devam ediyor. Toplantıya; Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, EFJ Başkanı Maja Sever, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Başkanı Zuliana Lainez, Ukrayna Büyükelçisi Nariman Celal, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, çok sayıda gazeteci katıldı. “ORTAK SORUNLARIMIZA ORTAK ÇÖZÜMLER ARAYACAĞIZ” Avrupa Gazeteciler 📰