İGC Bağımsız Gazetecilik Çalıştayı’nda

Bağımsız gazetecilik güçlendirilmeli 

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 44 aydır yürüttüğü ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya’ programının ilk bölümünün kapanış zirvesi kapsamında düzenlenen ‘Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde Bağımsız Gazeteci Olmak’ konulu atölye çalışması tamamlandı. Zirvede bağımsız gazetecilik için izlenilmesi gereken yollar ve yurtdışı örnekleri tartışıldı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Avrupa Birliği (AB) tarafından finansal desteği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) iş birliği ile yürütülen ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya’ Programı’nın 44 aylık süreci kapsayan projenin ilk döneminin kapanışı gerçekleştirildi. :Başarılı bulunarak 3 yıl daha uzatılan projenin ilk bölümünün kapanışı, Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde Bağımsız Gazeteci Olmak’ konulu uluslararası bir çalıştay ile tamamlandı. İGC Uluslararası Basın Merkezi’nde gerçekleşen programa, İzmir medya temsilcileri ve yabancı gazeteciler katıldı.

Bağımsız gazeteciliğin dünyadaki örneklerini ve deneyimlerini gazeteciler Stelyo Berbarakis, Alexandra Enberg paylaşırken, dünya genelinde bağımsız gazetecilere destek olmak için çalışan Article 19 Platformu temsilcisi Suay Boulougouris de Türk gazetecilere sağladıkları destekleri paylaştı. Çalıştay gazeteci Prof. Dr. Doğan Tılıç’ın düzenlediği atölye çalışması ile sona erdi. İGC Projeler Koordinatörü Reyhan Şenay, Özgür Gazeteci Güçlü Medya projesinin 3 yıl daha devam edeceğini duyurdu.

SİSTEMATİK BİR BASKI SÜRECİ İÇİNDEYİZ 

Uluslararası Bağımsız Gazetecilik Zirvesi’nde konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye’nin uzun zamandır zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek “Sistematik bir baskı süreci içindeyiz. Biz bunu çok derinden yaşıyoruz” diye konuştu.

Türk medyasında bağımsız gazeteciliğin devam etmesinin tek yolunun birlikte mücadeleden geçtiğini aktaran Başkan Gappi, “Basın özgürlüğü için ‘örgütlü gazeteciler ve güçlü medya’ projesini başlattık. Projeyi İzmir’de birkaç ayağa oturttuk. İlk ayağı eğitimler olarak yaklaşık 500’e yakın meslektaşımıza düzenli en az 3 aylık eğitimler verdik. Eğitimler gerçekten başarılı bir şekilde devam ediyor. Onun ötesinde son yıllarda medyanın geldiği düzenden dolayı işsiz genç gazeteci sayısında artış var. Onların meslekteki bağının olduğunu hissettirmek adına telif desteği verdik. Doğru projelerde bir araya gelebiliyorsak, gazetecilerin çalışma şeklini kolaylaştıracak bir zemin hazırlıyorsak bu birlikte ve örgütlü hareket etmemiz sayesinde oluyor” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE ZOR BİR SÜRECE GİRİYOR 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş da kamuoyunda ‘Dezenformasyon Yasası’ olarak bilinen kanun teklifine ilişkin verilen mücadeleye değindi. Yasa teklifinin şimdilik geri çekildiğini hatırlatan Durmuş “Önümüzde seçimler var ve Türkiye yoğun bir baskıyla karşılaşacağı bir sürece giriyor. Diyarbakır’da 15 meslektaşımızın tutuklanması da tesadüfi değildi. Sansürlerin artacağı, erişim engellerinin artacağı bir sürece giriyoruz. Bu süreçte bunun karşısında gazetecilerin örgütlü gücü duracak. Gazeteciler olarak birlikte durabilirsek bu saldırıları aşabiliriz” sözlerini kaydetti.

İKİ YAKA ARASINDA GAZETECİLİK 

Türkiye ve Yunanistan’daki basını değerlendiren Stelyo Berbarakis, iki ülke arasındaki ilişkilerin kamuoyuna doğru yansıtılması için iki yaka arasındaki gazetecilerin eskiden olduğu gibi yeniden bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Basın özgürlüğünün Yunanistan’da Türkiye’ye göre biraz daha iyi olduğunu söyleyen Berbarakis, Yunanistan’da da baskı araçlarının olduğuna dikkat çekti. Berbarakis, “Yunanistan da Türkiye’den artısı yok. O da hemen hemen basın özgürlüğü konusunda Türkiye gibi” dedi. Berbarakis, “Gazetecilerin yeniden iki ülke arasındaki iletişim için gidip gelmesi gerekir. İki ülke arasındaki sorunların kamuoyunda daha iyi anlaşılması ve objektiflik anlamında bu değerli. Benim kafamda öyle bir hayal var. Eskiye dönelim. Gazeteciler birbiriyle tanışsın” sözlerini kaydetti.

BAĞIMSIZ GAZETECİLİK İÇİN SİSTEM DEĞİŞMELİ 

Toplumsal kültürdeki farklılıkların medya üzerindeki baskı unsurlarını da olumlu ya da olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Prof.Dr.Tılıç, gazetecilerin etik davranışlarını etkileyen koşulları sıraladı. Gazetecilerin etik ve bağımsız davranışlarını aşağıdan yukarıya sıralayan Prof.Dr.Tılıç, “Kitle, Gazeteci, Medya Kurumları, Medya Sahiplik Yapısı, Medya Atmosferi. Bu başlıklar iç içe geçen halkalar halinde gazeteciyi etkiliyor” dedi. Medyanın bağımsız olması için aşağıdan yukarıya etkinin olması gerektiğini söyleyen Prof.Dr.Tılıç, “Artık medya sahipleri gazetecilikten başka her işi olan dev aktörler. Siyanürle altın arıyorlar siz o patronun gazetesinde siyanürle altın aramanın doğaya zararlarından bahsedeceksiniz. Bu mümkün değil. Medya kuruluşlarının kendi tarihleri de yayın türünü etkiliyor” sözlerini kaydetti. Medya atmosferinin gazetecilik mesleğini etkilediğini dile getiren Prof. Dr. Tılıç, “Bu sistemin bütünü değişmeden biz bağımsız gazetecilik yapamayız. Asıl mesele sistemin bütününü değiştirmek” dedi. Gazetecilerin tüm toplumsal mücadelenin parçası olması gerektiğini dile getiren Tılıç, “Emekçiler, yoksullar, işçiler medyadan kayboldular. Görünmez oldular. Geleneksel medya sahipliği yapısında sağ gazetelerin bile işçi sendika sayfaları vardı. O sayfalar yeni medya sahipliğiyle birlikte hızla medyadan görünmez oldular” sözlerini kaydetti. Medya atmosferinin olabildiğince demokratikleştirilmesi için örgütlü mücadele edilmesi gerektiğini aktaran Tılıç, zirvenin sonuç bildirgesini gazetecilerle oluşturdu.  

‘Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Bağımsız Gazeteci Olmak’ Çalıştayı Sonuç Bildirgesi  

1-Bağımsız ve özgür bir gazetecilik mücadelesi özgür ve demokratik bir toplum mücadelesinden ayrı düşünülemez.  

2-Siyasal iktidarların ve medya sahiplerinin gazetecilerin bağımsızlık ve özgürlüğünü sınırlayan baskılarına karşı güçlü bir karşı duruş örgütlenmelidir. Bağımsız, özgür gazetecilik etkin ve sözde kalmayan yasal, anayasal güvence altına alınmalıdır. Siyasal partiler bunu programlarına almaya zorlanmalıdır.  

3-Gazetecilerin mesleki birikim ve donanımlarını arttıracak programlar yaygınlaştırılmalı, yeni iletişim teknolojileri ve dijital medya konusunda yetkinleşmeleri sağlanmalıdır. İletişim sürecinin temel aktörü olan gazetecilerin dil bilen, belli, alanlarda uzmanlaşmış nitelikli meslek erbapları olmaları sağlanmalıdır.  

4- Gazetecilerin örgütlülüğü güçlendirilmeli; yerel, ulusla ve uluslararası dayanışma ağları örülerek pekiştirilmelidir.  

5-Bağımsız ve nitelikli haber üretimi için alternatif finansal destek modelleri geliştirilmelidir. 

6- Vatandaşların doğru ve gerçek haber talep eden bir bilinç ve duyarlılık düzeyine taşınması için çabalar sarf edilmelidir.


İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Genel

BİK 33. DÖNEM 7. GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ ÇAY: DİJİTAL TELİF İÇİN ÇALIŞIYORUZ BAŞKAN GAPPİ: YEREL BASINA TEKNİK DESTEK GEREKLİ

Basın İlan Kurumu 33. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı, 20-22 Mayıs 2026 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. BİK Genel Müdürü Abdulkadir Çay, internet haber sitelerinin algoritmik baskılara karşı korunması, özgün içerik üretiminin teşvik edilmesi ve dijital telif mekanizmalarının hukuki olarak güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Çay, 2026 yılının ilk 4 ayında geçen yılın 📰
Genel

ALİCAN NİHAYET! DİĞER MESLEKTAŞLARIMIZIN DA TAHLİYESİNİ BEKLİYORUZ

Meslektaşımız Alican Uludağ’ın tahliye edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Gazetecilerin görevlerini özgürce yapabildiği, ifade ve basın özgürlüğünün güvence altında olduğu bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm tutuklu gazetecilerin özgür kaldığı güzel günler görmek dileğiyle… İzmir Gazeteciler Cemiyeti sitesinden daha fazla şey keşfedin Subscribe to get the latest posts sent to your email. 📰
Genel

İZFAŞ GENEL MÜDÜRÜ TUĞÇE CUMALIOĞLU’NDAN İGC’YE ZİYARET YEREL BASIN KENT VİZYONUNA GÜÇ KATIYOR

İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Aydın, Erhan Taşdemir, İGC Dijital Medya Danışmanı Levent Özen, 9 Eylül Gazetesi Sorumlu Müdürü Serdar Yılmaz, 9 Eylül İnternet Haber Sitesi Sorumlu Müdürü Mustafa Cem Özer’in ev sahipliğindeki ziyarette; 📰
Genel

BERTO BAŞKAN ADAYI SERTAÇ ÖZDALKIRAN’DAN İGC’YE ZİYARET GÜÇLÜ EKONOMİ İÇİN ÖZGÜR BASIN ŞART

Bergama Ticaret Odası (BERTO) Başkan Adayı Sertaç Özdalkıran, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Özdalkıran’a ziyarette Muhsin Gözkaya, Mustafa Çorak, Sami Serkan Nebioğlu ve Hasan Canoğlu da eşlik etti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Yönetim Kurulu Üyesi Esat Erçetingöz’ün ev sahipliğindeki ziyarette; yerel ekonomi, ülke ve 📰
Genel

GÜMÜLDÜR KONUKEVİ 26 MAYIS’TA HİZMETİNİZDE…

Saygıdeğer Üyelerimiz, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Gümüldür Konukevi, bu yıl 26 Mayıs – 1 Kasım 2026 tarihleri arasında 23 dönem olarak hizmetinize hazırdır.  Tesisimizden yararlanmak isteyen üyelerimizin 0 (533) 955 13 35 numaralı telefondan kayıt yaptırmaları ve ödemeyi 1 hafta önceden gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu yıl konaklama ücretleri; 26 Mayıs – 15 📰
Genel

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN… ÖZGÜR BASININ GELECEĞİ GENÇ GAZETECİLERİN ELLERİNDE YÜKSELECEK

19 Mayıs 1919, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin ilk adımının atıldığı, Türk milletinin kaderini değiştiren tarihi bir gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak başlattığı kurtuluş mücadelesi, milletimizin azmi ve kararlılığıyla büyümüş; Cumhuriyetimizin kuruluşuna uzanan yolu aydınlatmıştır. 107 yıl önce yakılan bağımsızlık meşalesi bugün hala gençlerin umudunda, cesaretinde ve ülkesine duyduğu 📰
Duyurular

TUTUKLU MESLEKTAŞIMIZ YELİS AYAZ’IN YANINDAYIZ

Aydın’da bir eğitim kurumuna yönelik iddiaları ve bu iddialara ilişkin CİMER başvurularını haberleştiren Aydınpost Genel Yayın Yönetmeni Yelis Ayaz’ın ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla tutuklanması basın ve ifade özgürlüğü açısından asla kabul edilemez. Bu olay, gazeteciliğin üzerindeki baskıların artık akıl almaz noktalara geldiğinin işaretlerinden biridir. Büyük bir tehlikeye işaret 📰
Genel

İZ GAZETE 10. YILINA ÖZEL ALMANAĞI İLK İGC’YE HEDİYE ETTİ

İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, İz Gazete Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fuat Akar ve izgazete.net Haber Sitesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Attila İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Kartal, Akar ve Attila, İz Gazete’nin 10. yılına özel hazırlanan almanağı ilk olarak İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek 📰
Genel

HASAN TAHSİN VE MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANLARINI YAŞATMA DERNEĞİ ŞİİR YARIŞMASI’NDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ile Hasan Tahsin ve Milli Mücadele Kahramanlarını Yaşatma Derneği tarafından ‘Hasan Tahsin ve Milli Mücadele Kahramanlarını Yaşatma’ temalı şiir yarışmasının ödül töreni gerçekleşti. İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törene; Hasan Tahsin ve Milli Mücadele Kahramanlarını Yaşatma Derneği Başkanı Dr. Ümit Yaşar Işıkhan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı 📰
Genel

HASAN TAHSİN’İN YAKTIĞI BAĞIMSIZLIK ATEŞİ HİÇ SÖNMEYECEK! TÜM İLK KURŞUNLAR ONURUMUZUNDUR, HEPİMİZİNDİR!

İzmir’in işgali sırasında, 15 Mayıs 1919’da istilacı güçlere karşı ‘İlk Kurşun’u atarak Milli Mücadele’nin kıvılcımını yakan, gazetecilik mesleğinin ölümsüz simgesi Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in ölümünün 107’nci yıl dönümünde Konak-Atatürk Meydanı İlk Kurşun Anıtı önünde anma töreni düzenlendi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Cemiyet üyelerinin ev 📰