İGC, ‘Şiddete Karşı Medya İletişim Projesi-NAR’ projesiyle şiddetin yoğun olduğu mahallelerde toplantılar düzenleyerek, Nar Elçileri sayısını arttırmaya devam ediyor. Çiğli Balatçık Mahallesi’nde devam eden mahalle buluşmalarında, Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü, Nar Elçileri’ne teşekkür etti.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) ‘Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR’, medyadaki şiddet dilini dönüştürmek ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla bu kez İzmir’in Çiğli ilçesindeki şiddetin en yoğun yaşandığı Balatçık mahallesindeydi. Çiğli Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen Balatçık Mahalle Buluşması’nda Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve İGC Yönetim Kurulu Üyeleri’nin yanı sıra; muhtarlar, din görevlileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri yer aldı. Proje farkındalık çalışmaları kapsamında; Avukat Birgül Değirmenci, Psikolog Sevgi Türkmen ve ‘Şiddetsiz Erkek’ eğitmeni Murat Göç Bilgin uzman yaklaşımıyla şiddetin önlenmesi için yapılabilecekleri paylaştı. Toplantıda, şiddete duyarsız kalınmaması gerektiği vurgulandı. Toplantının ardından Balatçık esnafının dükkan camlarına “Mahallemizi Şiddete Kapattık” yazılı stickerlar yapıştırıldı.
ŞİDDETE KARŞI SEYİRCİ OLMAYIN
Balatçık’taki mahalle buluşmasında konuşan İGC Başkanı Dilek Gappi, şiddete karşı medyada farkındalık oluşturmak için Nar Projesi’nin başlattıklarını dile getirerek, “Şiddetin haberlerde nasıl verilmesi gerektiğine dair ayrı bir dil var. Haberlerdeki nefret dilinin yok edilmesi için ilk olarak meslektaşlarımıza eğitim verdik. Çünkü, şiddet haberlerinde bilerek veya bilmeyerek mağdur, bir kez daha cezalandırılıyor” dedi. Şiddetin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade eden Başkan Gappi, “Şiddet bir bütün olarak yok edilebilecek ya da azaltılabilecek bir unsur. Bugünden yarına hemen değişim olmayabilir ama değişmesi için topyekün bir bakış açısı gerekiyor” mesajını verdi. Yerel yönetimlere bu anlamda çok iş düştüğünü vurgulayan Gappi, “Bizler harekete geçeceğiz. Bu kapsamda ilk olarak bir iletişim projesi hayata geçirdik. Ancak bununla yetinmedik ve mağdurun tek olmaması için, şiddeti kanıksamamak için, şiddete karşı sessiz ve izleyici kalmamak için bir sonraki aşamaya geçtik. Çünkü izleyerek hiçbir şeye çözüm bulamayız” açıklamasını yaptı.
TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATTIK
Proje kapsamında; Türkiye’de ilk defa şiddetin haritasını çıkartarak, şiddetin yoğun olduğu mahalleleri tespit ettiklerini aktaran Gappi, “Şiddetin en yoğun yaşandığı mahallelerde Nar Elçileri oluşturarak, hep birlikte şiddete karşı harekete geçelim istedik. O yüzden yerel yönetimlerin desteğiyle birlikte, sizlere ulaşarak şiddete karşı neler yapılması gerektiği konusunda eğitim vererek farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu proje bundan sonra sizlerle yürüyecek ve istiyoruz ki hiçbir şey tamamen sözde kalmasın. Sizlere bu projeyi anlatacağız ve her zaman yanınızda olacağız” ifadelerini kullandı.
GÜMRÜKÇÜ: ORTAK HAREKET EDECEĞİZ
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, belediyenin kadına yönelik şiddetle mücadele noktasında çalışmaları olduğunu hatırlatarak, “Kent Konseyimiz ve Kadın Muhtarlarımız kadının sesi olmak için daha çok çalışıyor. Kadınların sesinin Çiğli’de daha gür çıkmasını istiyoruz. İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Nar Projesi için bizi bilgilendirdi ve toplantıyı özellikle Balatçık mahallesinde yapmak istedi. Çünkü istatistiklere göre kadına yönelik şiddetin Çiğli’de Balatçık mahallesinde daha yoğun olduğunu tespit etmişler. Hem bilgileneceğiz hem de ortak eylem noktasında beraber hareket edeceğiz” diye konuştu. Başkan Gümrükçü, proje için başta İGC Başkanı Dilek Gappi olmak üzere tüm Nar Elçileri’ne teşekkür etti.