Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
İletişim +90 232 463 3215
 

TELİF DESTEK PROGRAMI REHBERİ

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI (TGS) - İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ (İGC)

“GÜÇLÜ GAZETECİ ÖZGÜR MEDYA TELİF DESTEK PROGRAMI” BAŞVURU REHBERİ

İÇİNDEKİLER :

Proje Hakkında Bilgi
Telif Destek Programı
Uygun Başvuru Sahipleri
Destek Konuları
Destek Miktarı
Başvuru ve Değerlendirme Süreci
İletişim Bilgileri

PROGRAM HAKKINDA BİLGİ

Güçlü Gazeteci Özgür Medya Projesi Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından yürütülmektedir. Programın genel hedefi “Türkiye'de basın özgürlüğü ve bilgi edinme hakkı için elverişli ortamın geliştirilmesi” ve özel hedefi “Daha güçlü örgütlenme, güçlü gazeteciler ve medya özgürlüğü için güçlü dayanışmanın kurulmasıdır”. Proje ile Gazetecilerin mesleki becerilerini geliştirmelerine, hakları konusunda farkındalık yaratmaya ve aralarındaki dayanışmayı güçlendirmeye yönelik bir dizi faaliyet uygulanarak “medya özgürlüğünün” geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

TELİF DESTEK PROGRAMI NEDİR

‘Telif Destek Programı’, işsiz ve serbest çalışan gazetecilerin gazetecilik çalışmalarını maddi destekle sürdürmelerini teşvik etmeyi ve medya çoğulculuğuna katkıda bulunmayı amaçlıyor. Telif Destek Programı kapsamında; haber, video haberleri, multimedya içerikleri, veri görselleştirmeleri, podcastler, e-bültenler ve web seminerleri gibi işsiz ve serbest çalışan gazetecilerin entelektüel ürünleri desteklenmektedir. Değerlendirme Komitesi tarafından belirlenen kriterlere göre yayınlanması uygun bulunan ürünler için brüt 100 Avro telif ücreti ödenecektir.

UYGUN BAŞVURU SAHİPLERİ

‘Özgür Gazeteci Güçlü Medya Projesi’ kapsamında uygulanan “Telif Destek Programı” işsiz ve bir medya kurum ve kuruluşuna sürekli basın iş sözleşmesi ile bağlı olmayan, serbest çalışan gazetecilere destek olmayı hedeflemektedir. İşsiz ve/veya serbest çalışan gazetecilerden gelen ürünler İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) yayın organı olan 9 Eylül Gazetesi’nde ve/veya internet sitesinde yayınlanacaktır. Uygun Başvuru Sahipleri :

fiili ehliyetine sahip,
Daha önce gazetecilik mesleğini icra etmiş ve başvuru döneminde bir medya kurum ve kuruluşuna sürekli basın iş sözleşmesi ile bağlı olmayan serbest çalışan gazeteciler,

DESTEK KONULARI

Gazetecilerin dijital dönüşüme ayak uydurabilmeleri için gerekli becerilere odaklanan, gazetecilik pratikleri, yeni medya, dijital yayıncılık temalı ve insan hakları, gazeteci hakları, özgür basın ve medya, çevre, kadın, gençlik, dezavantajlı gruplar ve benzer temalı yazılı, görsel işitsel ve video içerikler.

DESTEK MİKTARI

Telif Destek Programı, uygun kişiler tarafından tek bir ürünün (haber, makale ve benzeri) yayınlanması üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle, yayınları Editörler Kurulu tarafından seçilen ve 9 Eylül Gazetesi’nde ve/veya internet sitesinde yayınlanan tüm içerik sahibi gazetecilere brüt 100 Euro ödeme yapılacaktır.

Proje süresince her gazeteci bu Program kapsamında en fazla 4 kez destek alabilir.

Her yıl maksimum 60 içerik olmak üzere, toplam 180 içerik desteklenecektir.

BAŞVURU SÜRECİ VE DEĞERLENDİRME
Başvuru Süreci :
Başvurular 12 Eylül 2022 tarihinden başlayarak 1 Eylül 2025 tarihine dek sürecektir.
Başvurular igcabtelif@gmail.com mail adresine başvuru formu ile yapılacaktır.

Tam başvuru değerlendirmesinden geçen başvuru sahibi ile Sözleşme yapılarak, Telif Desteği hesabına aktarılacaktır. Telif desteğinden faydalanan içerik sahibi gazetecilerden ödemeyi aldıklarına dair yazı talep edilecektir.

Başvuru Yapılması (online)
Başvuru Değerlendirme
Faydalanıcı ile Sözleşme İmzalanması
Ödemenin Yapılması
İçeriğin Yayınlanması

Değerlendirme Süreci :
Başvurular 9 Eylül Gazetesi yayın kurulu tarafından değerlendirilecektir. Destek verilecek yayınları seçme ve finansal destek sağlama kriterleri, 9 Eylül Gazetesi için bağımsız ve kaliteli editoryal işleme dayanmaktadır. Yayın Kurulu, derginin editoryal çizgisine, haberi üretmek için kullanılan mesleki standartlara, medya endüstrisi için kapsanan konunun uygunluğuna ve gazetecilerin cinsiyet dengesine göre haber seçimi yapar.

EK 1: Ön Başvuru Formu

https://www.igc.org.tr/content/basvuru-degerlendirme-kriterleri linkinden indirilebilir

İsim
Soyad
Cinsiyet
E-posta adresi
Konu önerisi 
Kısa biyografi 

EK 2 : Başvuru Değerlendirme Kriterleri :

İçerik, projenin odaklandığı alana uygun mu, yoksa konu dışı mı?
Yazar, önerdiği içerik konusunda yetkin mi?
İçerik hem genel olarak hem de 9 Eylül gazetesi arşivine bakılınca özgün ve katma değerli mi?
Önerilen içerik güncelliğini kolay yitirmeyecek türden değilse, yeterince güncel mi?
Yazar, hazırladığı esere ilişkin sunuşta belirttiği hedef ve amaçlarını içeriğe tam olarak yansıtmış mı?
İçerik, gazetecilik ilke ve standartlarına uygun mu?
İçerikte intihal veya telif hakkı ihlali var mı?
Yazar, revizyon için geri çevrilen içeriği en geç 15 gün içerisinde yeniden düzenleyerek gönderdi mi?

İLETİŞİM BİLGİLERİ

E-posta: igcabtelif@gmail.com
Adres : İGC Uluslararası Basın Akademisi
Tarihi Havagazı Yerleşkesi, Alsancak, İzmir